Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рекомендації для співробітників ЄБРР



Рекомендація 1: Зосередьтесь на чинному законодавстві

Співробітники ЄБРР повинні пересвідчитися, що роботодавці обізнані з законодавством, яке застосовується до сфер їх діяльності і з різними способами (навіть якщо такі є обмеженими) отримання інформації та керівних роз’яснень чинного законодавства та шляхів його оновлення (наприклад, журнали з охорони праці та техніки безпеки). Крім того, поінформованість роботодавців повинна бути підвищена завдяки вирішальній ролі інспекторів з охорони праці як джерел інформації про чинне законодавство. Хорошим прикладом є включення до колективного договору, який укладається між роботодавцем і трудовим колективом, огляду чинного законодавства з охорони праці, який регулярно (принаймні, щорічно) поновлюється.

Рекомендація 2: Зосередьтесь на внутрішніх процедурах

Співробітники ЄБРР повинні переконатись у тому, що роботодавцями створено сильну процедуру внутрішнього моніторингу та контролю, щоб компенсувати низький рівень виконання законів. Зокрема, компанії, які пройшли процедуру сертифікації систем управління охороною праці (наприклад, ISO 9001 або ISO 18001), більш імовірно, впровадять формальні процедури моніторингу та контролю для зниження ризику і профілактики. Інші індикатори ефективного управління в сфері охорони праці включають в себе:


- Поліпшення, протягом декількох років, умов, включених в колективні договори між роботодавцями та працівниками;


- Розробку додаткових інформаційних форм, не передбачених законодавством, щодо конкретних одиниць обладнання, або медичних засобів невідкладної допомоги

Рекомендація 3: Фокус на оцінці ризику


Співробітники ЄБРР повинні забезпечити, щоб як роботодавці, так і працівники добре розуміли вигоди для здоров'я і безпеки, а також економічні переваги, пов'язані із здійсненням ретельної процедури оцінки ризиків, зокрема, мікро- і малих підприємств, де ризики можуть бути менш помітними як роботодавцям, так і працівникам. Крім того, працівники ЄБРР можуть інформувати роботодавців щодо корисних допоміжних засобів для здійснення оцінки ризику, таких як інструмент EU OSHA OiRA. Хороша можливість сприяти складанню декларації з оцінки ризику, пов’язана з залученням зовнішніх експертів з науково-дослідних інститутів.

Рекомендація 4: Сфокусуйте увагу на профілактичній медицині праці

Персонал ЄБРР повинен переконатися, що як роботодавці, так і працівники усвідомлюють переваги як для здоров'я, так і для економіки, раннього виявлення професійних захворювань. Зокрема, працівники повинні бути добре обізнані щодо того, що "легкі" або "терпимі" проблеми зі здоров'ям можуть згодом перерости в більш серйозні, довгострокові або хронічні, патології, якщо не лікувати швидко, в той час як лікувальні заходи включають, в більшості випадків, тільки невеликі корегування на їх робочих місцях або посадах. Паралельно, роботодавці повинні бути добре обізнані щодо економічних вигод від раннього виявлення потенційних проблем зі здоров'ям шляхом проведення регулярних медичних оглядів, у тому числі і в першу чергу – завдяки скороченню витрат хворим на лікарняні листи, а в більш віддаленій перспективі – завдяки більш продуктивній здоровій робочій силі.

Рекомендація 5: Фокус на підвищенні обізнаності


Співробітники ЄБРР повинні пересвідчитись у тому, що працівники повністю інформовані про свої умови праці та про будь-які профілактичні заходи, що вони можуть вжити або які можуть бути застосовані до їхнього робочого місця з метою збереження їх здоров'я. Частота тренінгів працівників або наявність на підприємстві комісій з охорони праці можуть бути хорошими індикаторами серйозності, з якою роботодавці сприймають питання охорони здоров'я своїх працівників.


[1] Інформація надана представниками Київського картонно-паперового комбінату в ході інтерв’ю, що проходило в понеділок, 28 листопада 2011 р. в м. Обухів Київської області, Україна..

[2] Інформація надана представниками Державної санітарно-епідеміологічної служби, а також Федерацією профспілок України в ході інтерв’ю з цими структурами, що мало місце в листопаді-грудні 2011 р. в Києві, Україна..

[3] Інформація надана представниками Федерації профспілок України в ході інтерв’ю, що мало місце в середу, 30 листопада 2011 р. в Києві, Україна.

[4] Інформація надана представниками Державної санітарно-епідеміологічної служби і підтверджена представниками Державної інспекції з питань праці під час їх інтерв’ювання.

[5] П. 5 постанови Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2011 р. N 1184 «Про затвердження граничної чисельності працівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади».

[6] Інформація надана представниками Державної санітарно-епідеміологічної служби і підтверджена представниками Державної інспекції з питань праці під час їх інтерв’ювання.

[7] Цифра 40% надана нам представниками Федерації профспілок України в ході інтерв’ю, проведеного 30 листопада 2011 р. в Києві.

[8] Ст. 13.2, статті 15 та 16 Закону України «Про охорону праці»; Типове положення про службу охорони праці, затверджене наказом Держнаглядохоронпраці 15 листопада 2004 р. № 255; Типове положення про комісію з питань охорони праці підприємства, затверджене наказом Державного комітету України з питань промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21.03. 2007 № 55 – пункт 3.2.

[9] Див. Гігієнічну класифікацію праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затверджену наказом Міністерства охорони здоров’я № 528 від 27.12.2001 р.

[10] НМДГ еквівалентний 17 укр. гривень (приблизно 2 євро)

[11] Інформація надана представниками ДержСЕС та Інституту медицини праці НАМН України в ході інтерв’ю в листопаді 2011 р.

[12] Інформація надана представниками Федерації профспілок України та Державною санітарно-епідеміологічною службою.

[13] Інформація надана представниками Федерації профспілок України.

[14] Визначення Світового Банку: “Вся робоча сила охоплює людей у віці від 15 років і старше, які відповідають визначенню «економічно активного населення», що дається Міжнародною організацією праці, а саме: «всі люди, які є постачальниками робочої сили для виробництва товарів та послуг протягом певного періоду часу. Вона включає як зайнятих осіб, так і безробітних”.

[15] Світовий банк даних: http://data.worldbank.org/

[16] International Labour Office, Decent Work – Country Profile Ukraine, 2011, p.44

[17] Там само, с. 44

[18] Стаття 13 Закону України «Про охорону праці» та стаття 158 Кодексу законів про працю.

[19] Див. статтю 174 Кодексу законів про працю.

[20] International Helsinki Federation, Women 2000, p. 475, in Human Rights Watch, Women’s work: Discrimination Against Women in the Ukrainian Labor Force, Vol. 15, No. 5(D), August 2003, p9.

[21] Дані Світового банку щодо соціально-економічних умов в Україні.

[22] International Labour Office, Decent Work – Country Profile Ukraine, 2011, p. 43

[23] International Labour Organisation, Decent Work – Country Profile Ukraine, 2011, p. 43





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 225 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...