Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стан забруднення земельних ресурсів



Загальна площа м.Києва на 01.01.2003 становить 83,6 тис.га. Забудовані землі міста становлять 34,0 га, або 40,7%, із них під житловою та громадською забудовою знаходиться 11,2 тис.га, або 13,4%. Значна кількість земель зайнята промисловими об’єктами – 5,6 тис.га, дорогами – 0,5 тис.га, залізницями – 0,9 тис.га, аеропортами – 0,3 тис.га, об’єктами транспорту та зв’язку – 2,2 тис.га.

Характерною і важливою особливістю земель м.Києва є їхня забудовна диференціація: поруч із щільно забудованими центральними районами‚ існують малозабудовані, або зовсім незабудовані‚ головним чином периферійні території‚ які вкриті рослинністю лісових або лучних формацій. Ці землі‚ які репрезентують до 50% приселітебної території, мають виключне середовище – утворююче‚ екологічне значення і потребують охорони та збереження. Разом з тим спостерігається тенденція щодо забудови вільних зараз територій часто за рахунок скорочення зеленої зони міста, що обумовлює втрату земельних екологічно важливих резервантів міста та екологічного пріоритету в процесі містобудування.

Рішенням Київської міської ради від 08.11.01 № 79/1513 “Про Програму земельної реформи у м. Києві на 2001-2005 роки” передбачені основні напрямки охорони земель міста, здійснення заходів щодо захисту грунтів від ерозії, зсувних явищ, лісомеліоративні заходи та протирадіаційне оброблення забруднених земель, рекультивація порушених земель, які перебували у користуванні ліквідованих підприємств, установ і організацій. Реалізація вказаних заходів дасть можливість зберегти та примножити рекреаційний потенціал міста та поліпшити його екологічну ситуацію.

Основним фактором забруднення земельних ресурсів столиці, який негативно впливає на загальний стан навколишнього природного середовища, є утворення та накопичення різних видів промислових та побутових відходів, а також відходів біологічного походження.

Потребують вирішення питання токсичних відходів, утилізації автомобільних шин, відходів гальванічних виробництв, лікарняних відходів, шламу мийок автотранспорту.

Відходи, при їхньому накопиченні в місті, є джерелом суттєвої екологічної небезпеки та соціальної напруги, створюють негативний імідж Києву. Разом з цим накопичення значної кількості відходів свідчить про недоліки у використанні такого виду місцевої сировини, якою є вторинні матеріальні ресурси.

Захаращення міської території всіма видами відходів обумовлюють такі основні фактори:

по-перше, неефективні технології переробки первинної сировини і матеріалів, що призводить до утворення значної кількості відходів;

по-друге, недоліки в розробці нових та використанні наявних (вже розроблених і відомих у світовій практиці) технологій утилізації відходів на місцях їхнього утворення;

по-третє, у недоліках системи поводження з відходами, які не були утилізовані на місцях їхнього утворення, а також системи очищення території міста від відходів. Така система вимагає чітко встановленої організації збирання, транспортування, складування, сортування та переробки відходів за прогресивними технологіями з метою забезпечення їхнього подальшого використання в якості нових видів ресурсів, а також науково обґрунтованими засобами захоронення невикористаних відходів (сміття) на спеціально облаштованих полігонах;

по-четверте, у недоліках існуючих механізмів (правового, інформаційного, економічного, кадрового) забезпечення переробки відходів та очищення міста від сміття.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 192 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...