Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стаціонарні джерела забруднення



Викиди стаціонарних джерел забруднення обумовлюються наявністю майже 5 тисяч різногалузевих промислових підприємств, в т.ч. близько 500 крупних, на яких нараховується 24 тис. організованих джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Загальний викид забруднюючих речовин від цих джерел складав у 2002 році 31,6 тис. тонн.

Найбільшу питому вагу у забруднення атмосфери міста вносять підприємства енергетики (ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, Завод „Енергія”, Дарницька ТЕЦ), викиди яких у 2002 році склали 20,1 тис.т., що становить 63,6% викидів від усіх стаціонарних джерел.

Основними причинами великих обсягів забруднюючих викидів підприємствами енергетики є:

по-перше, наявність у структурі палива Дарницької ТЕЦ твердого палива(вугілля) та низької його якості;

по-друге, застарілість основних фондів енергетичних підприємств та неефективні технології нейтралізації забруднюючих викидів;

по-третє, неефективне використання паливно-енергетичних ресурсів окремими виробниками та споживачами енергії, що потребує збільшення обсягів і виробництва, і споживання паливно-енергетичних ресурсів, що, в свою чергу, обумовлює збільшення забруднюючих викидів.

В результаті надмірної централізації теплопостачання, експлуатації малоефективного зношеного устаткування, низької теплозахисної здатності огороджу вальних конструкцій житлових будинків і громадських споруд перевитрати теплової енергії в житлово-комунальному господарстві становлять близько 40%.

Ще одним із найбільших забруднювачів атмосферного повітря в місті є завод з термічної переробки побутових відходів “Енергія”. Обсяг викидів в атмосферне повітря в результаті його діяльності у 2002 році склав 4,4 тис.тонн. На цей час на заводі завершуються роботи з реконструкції електрофільтрів №1 та №2. Готується технічне завдання на проектування та впровадження сучасних багатоступеневих систем знешкодження (уловлення) забруднюючих викидів, одна з яких повинна забезпечити знешкодження горючих газів. В зв’язку з тим, що фактичне використання тепла, яке виробляється на заводі „Енергія” незадовільне, утилізація сміття практично зводиться до його спалювання без ефективного використання отриманого тепла, необхідно передбачити ефективне споживання тепло енергії, що виробляється в процесі спалювання сміття. Впровадження планується у 2005 – 2006 р.р. за умови фінансування з державних і місцевих природоохоронних фондів.

Треба зазначити, що практично всі промислові підприємства міста, а також підприємства інших галузей економіки, діяльність яких обумовлює формування шкідливих для атмосферного повітря викидів забруднюючих речовин, потребують суттєвої модернізації існуючих систем їхнього очищення, а деякі – повного переобладнання новими сучасними системами уловлювання шкідливих речовин.

Не вирішеною лишається проблема очистки повітря від неприємних запахів на Бортницькій станції аерації ВАТ “Київводоканал”, що вносить певний дискомфорт в життя мешканців лівобережної частини міста і тому потребує виконання певних заходів зі впровадження системи дезодорації.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 550 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...