Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до виконання робіт вантажопідйомними машинами



Кожен вантажопідйомний кран на заводі забезпечується паспортом, інструкцією з монтажу та експлуатації, а також документацією, що передбачена державним стандартом або технічними умовами на виготовлення. Кран комплектується табличкою, на якій вказується найменування заводу – виготовлювача, вантажопідйомність, дата випуску і порядковий номер.

Вантажопідйомні крани обладнані пристроями, що забезпечують безпеку праці: кінцевими вимикачами для автоматичної зупинки механізмів підіймання і пересування стріли крану, обмежувачами і показниками вантажопідйомності, гальмівними пристроями колодкового типу, проти угінними пристроями. Усі вантажопідйомні крани перед пуском в експлуатацію проходять первинне, періодичне технічне опосвідчення. Первинне опосвідчення проводить завод – виготовлювач перед відправкою його споживачу, періодичне – особа, що відповідає за справність крану на підприємстві в присутності державного територіального інспектора по нагляду за охороною праці в такий строк: неповне – не менше 1 раз в рік; повне – не рідше 1 раз в 3 роки. Повне технічне опосвідчення кранів включаючи огляд статичні і динамічні випробування.

Виготовлення технічне опосвідчення та експлуатація вантажопідйомних кранів здійснюється відповідно «Правил улаштування і безпечної експлуатації вантажопідйомних кранів».

Ліфти в залежності від призначення і вантажопідйомності бувають:

1) пасажирські – для підйому і спуску людей;

2) вантажопасажирські – для транспортування вантажів і людей;

3) вантажні с провідником;

4) Вантажні без провідника;

5) Вантажні малі(без провідника) вантажопідйомністю до 160кг включно висотою до 1,0 м.

Основним документом, що регламентує безпечну експлуатацію ліфтів, є «Правила улаштування і безпечної експлуатації ліфтів». Реєстрації в органах технічного нагляду підлягають усі ліфти, крім ліфтів з вантажопідйомністю ≤160кг і висотою кабіни не більше 1,0м.

Ліфти не менш 1 раз на рік проходять технічне опосвідчення, при якому здійснюється їх огляд. Статичні і динамічні випробування. Дозвіл на допущення ліфта в експлуатацію видає державний інспектор технічного нагляду після опосвідчення.

Всі пасажирські і вантажні ліфти обов’язково обладнуються уловлювачами, які втримують кабіну при обриві троса; гальмом підйомної лебідки, противовагом дверними контактами, які унеможливлюють пуск кабіни при відкритих дверях; вимикачами що запиняють кабіну на поверхах; обмежавчами вантажопідйомності і швидкості, кінцевими вимикачами. При обриві тросу уловлювач повинен зупинити кабіну на відстані не більше 0,1м від точки обриву.

Відповідальність за стан і експлуатацію покладається на спеціально підготовленого робітника підприємства або доручається за договором спеціалізованій організації.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 682 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...