Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінки організаційно-технічних заходів, що пропонуються в дипломному проекті з точки зору охорони праці



Технологічні й організаційні заходи, які пропонує студент-дипломник у відповідних частинах дипломного проекту, тією чи іншою мірою можуть змінити умови праці на робочому місці, автоматизованій лінії, ділянці або цеху. Тому оцінка таких заходів носить характер прогнозу, вимагає перевірки пропонованих заходів з погляду охорони праці, визначення того, які можуть виникнути небезпеки й шкідливості, що можуть полягати в такому:

зменшення розмірів робочої зони;

поразка працюючою стружкою, що відлітає;

попадання рук робітника в небезпечні зони встаткування;

перегрів тіла джерелами променистої енергії;

поразка електричним струмом;

падіння вантажів при несправності підйомно-транспортних пристроїв і механізмів, обрив чалочних канатів;

несправність оснащення й пристосувань;

утворення зарядів статистичної електрики;

виривання деталі, що оброблюється із затискного пристрою в результаті його несправності або припинення подачі стисненого повітря;

відсутність сигналізації;

вплив шуму й вібрацій;

вплив ультразвуку, електромагнітних і іонізуючих випромінювань;

забруднення повітряного середовища приміщень шкідливим пилом, парами й газами;

недостатня освітленість робочого місця;

застосування горючих і вибухонебезпечних речовин і можливість пожеж і вибухів.

Ці негативні умови можуть бути ліквідовані або зведені до мінімуму при більш раціональному розміщенні встаткування, застосуванні стружковідвідників і пристроїв для дроблення й пневмоусування пристроїв, захисних екранів, заземлень, занулень і захисних відключень, кінцевих вмикачів, планово-попереджувальних ремонтів, пневмокон-структорів і пристроїв сигналізації; установці віброгасників і шумогасників; поліпшенні електроізоляції агрегатів і верстатів, пиловловлювачів, фільтрів і вентиляції; раціональній організації освітлення; застосування індивідуально-захисних і інших засобів.

У цьому підрозділі необхідно відзначити, яка виготовляється деталь і яке встаткування пропонується використати для її обробки; указати, чи заміняються верстати на нові, чи змінюються режими різання, чи застосовуються нові пристосування, чи проводиться перепланування встаткування, чи організуються нові ділянки й т. д. Усі ці заходи повинні бути розглянуті й оцінені з погляду охорони праці. Так, заміна старої заготівлі новою, здобутою більш прогресивним способом і з меншими припусками на обробку, є прогресивним заходом з погляду техніки безпеки, оскільки зменшення кількості стружки знижує ймовірність нещасних випадків. Застосування більш сучасних верстатів, наприклад, верстатів з ЧПУ (числовим програмним управлінням), організація автоматичних ліній, роботизованих ділянок підвищують безпеку та поліпшують умови праці, що повинно бути відзначено дипломником.

Разом з тим підвищення швидкостей різання збільшує небезпеку й ураження працюючого, веде до зростання рівня шуму на робочому місці й у цеху; установка більш великого за габаритами устаткування може призвести до зменшення робочої зони. Ці й інші негативні явища повинні бути розглянуті дипломником із пропозицією відповідних захисних засобів.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...