Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синтаксис складного речення



Навчальний посібник

для студентів спеціальності 6.030500 Українська мова та література

Бердянськ – 2009

Рекомендовано вченою радою Інституту філології Бердянського державного педагогічного університету (протокол № від 2009 року).

Рецензенти:

· кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Бердянського державного педагогічного університету Н.В.Павлик,

· кандидат філологічних наук, доцент кафедри загального мовознавства та слов’янської філології Бердянського державного педагогічного університету О.А.Сєнічева

Ліпич В.М., Попова О.І.

Сучасна українська літературна мова. Синтасис складного речення: навч. посіб. – Бердянськ, 2008. – с.

Посібник містить навчальну програму, теоретичний і практичний матеріал курсу сучасної української літературної мови (розділ «Синтаксис складного речення»), структурований за відповідними блоками. У теоретичних блоках подано стислий зміст лекцій; практичні охоплюють вправи для формування відповідних умінь і навичок студентів; крім того, передбачено завдання для поточного контролю, запитання і завдання для самоконтролю та завдання для модульного контролю.

Для студентів Інституту філології БДПУ.

ЗМІСТ

Передмова ……………………………………………………………………...4

Програма курсу ………………………………………………………………..5

Наукова й навчальна література з курсу …………………………………….11

Поради щодо написання рефератів…………………………………………..15

Заліковий кредит 1 ……………………………………………………………17

Змістовий модуль 1 ……………………………………………………...17

Змістовий модуль 2 ……………………………………………………...23

Заліковий кредит 2 …………………………………………………………...32

Змістовий модуль 3 ……………………………………………………..32

Змістовий модуль 4 ………………………………………………….….43

Заліковий кредит 3 …………………………………………………………...69

Змістовий модуль 5 ……………………………………………………..69

Змістовий модуль 6 ……………………………………………………..77

Заліковий кредит 4 …………………………………………………………..87

Змістовий модуль 7 …………………………………………………….87

Змістовий модуль 8 …………………………………………………….98

ПЕРЕДМОВА

В умовах переходу вищої школи на стандарти європейської освіти особливої ваги набуває проблема формування високоерудованого, компетентного, творчого вчителя-словесника.

Оригінальність запропонованого навчального посібника полягає в тому, що він укладений на засадах кредитно-модульної системи.

Кожен модуль містить теоретичний і практичний блоки, індивідуальні домашні завдання, запитання і завдання для самоконтролю, індивідуальні науково-дослідні завдання та блок тестових завдань і контролю.

Навчальний посібник має своїм завданням допомогти майбутнім філологам поглибити теоретичні знання з синтаксису складного речення, розібратися в складних випадках класифікації складних речень.

У систему підготовки студентів входять лекції з сучасної української літературної мови, практичні заняття, передбачається самостійне опрацювання деяких тем. Лекційний курс обумовлює висвітлення основних положень граматики складного речення сучасної української літературної мови, пов’язаних із вітчизняною лінгвістичною наукою, а також тими здобутками, які внесено до мовознавчої скарбниці вченими інших країн. Аналіз граматичних явищ пов’язано з традиційними вченнями, проте висвітлено й нові підходи до їх тлумачення. У зв’язку з цим особливої уваги надано тим питанням синтаксису складносурядних та складнопідрядних речень, які перебувають у центрі зацікавлень теоретиків-мовознавців й отримують неоднозначне розв’язання.

У практичній частині визначено теми практичних занять, головне завдання яких полягає в поглибленні теоретичних знань, виробленні у студентів навичок аналізу синтаксичних одиниць, умінь застосовувати набуті знання на практиці. Актуальним завданням практичних занять є також підвищення культури писемного та усного мовлення майбутніх філологів, підготовка їх до виконання творчих робіт, складання ділових паперів тощо.

Унаслідок засвоєння теоретичних знань з синтаксису складного речення сучасної української літературної мови та вироблення практичних навичок студент повинен уміти: розпізнавати сполучникові (складносурядні та складнопідрядні), безсполучникові складні речення, речення з різними видами звязку в тексті; пряму й непряму мову, діалог, цитату, складне синтаксичне ціле; розрізняти їх, добирати до скоалних речень синонімічні варіанти; складати зазначені конструкції відповідно до комунікативного завдання; інтонаційно та пунктуаційно оформлювати їх; послуговуватися такими синтаксичними одиницями у зв’язному мовленні. Важливою підсумковою ланкою в навчальному процесі є набуття майбутніми філологами вміння робити повний синтаксичний та розбір складного речення та пунктуаційний розбір тексту.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1017 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...