Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичний блок. Складносурядні речення в системі синтаксичних одиниць



Практичне заняття № 3-4

Складносурядні речення в системі синтаксичних одиниць. Змістові відношення між частинами складносурядних речень

План

1. Поняття про складносурядне речення, його місце в системі мови.

2. Принципи класифікації складносурядних речень. Основні різновиди складносурядних речень.

3. Формальні типи складносурядних речень:

а) складносурядні речення закритої структури;

б) складносурядні речення відкритої структури.

4. Смислові відношення між частинами складносурядного речення.

5. Синтаксичний розбір складносурядних речень.

Література

1. Вихованець І.Р. Граматика української мови. Синтаксис. – К.: Либідь, 1993. – С. 297–312.

2. Грищенко А.П. Складносурядне речення в сучасній українській літературній мові. – К.: Наук.думка, 1969. – С.3–25.

3. Загнітко А.П. Теоретична граматика української мови: Синтаксис: Монографія. – Донецьк: ДНУ, 2001. – C. 338 – 353.

4. Слинько І.І., Гуйванюк Н.В., Кобилянська М.Ф. Синтаксис сучасної української мови. Проблемні питання. – К.: Вища школа, 1994. – С. 597–627.

Ключові поняття: складносурядне речення, елементарні складносурядні речення, неелементарні складносурядні речення, відкрита структура, закрита структура, змістові відношення, сполучники сурядності, єднальні відношення, зіставно-протиставні відношення, розділові, градаційні відношення.

Методичні рекомендації

Готуючись до практичного занняття, студенти мають усвідомити, яке складне речення називається складносурядним. Рівнозначність предикативних частин є однією з найхарактерніших ознак складносурядних речень. Важливу роль в організації складносурядного речення відіграє така синтаксична ознака, як структурна відкритість та закритість. Необхідно розглянути також засоби поєднання предикативних частин складносурядного речення. Студенти мають зупинитися на класифікації складносурядних речень, яка пов’язана з вираженням семантичних відношень між їх частинами. Варто з’ясувати, які саме сполучники сурядності виступають засобами вираження тих чи інших відношень. Завершуючи опрацювання теми, слід особливу увагу звернути на синтаксичний розбір складносурядного речення.

Домашнє завдання

1. Перепишіть речення, поставивши розділові знаки, поясніть правила їх уживання. Визначте змістові відношення між частинами.

1. Вів свою нескінченну розмову струмок і по крутих стежинках ступала з каменя на камінь обережна сарна до водопою (Г.Тютюнник). 2. Навколо старі дерева вели спокійні розмови а молоді берізки жартували з вітром завжди ніби вабили його легеньким листям (О.Іваненко). 3. Заснули верби на облозі і вітер задрімав (Л.Глібов). 4. Повітря тремтить від спеки і в срібнім мареві танцюють далекі тополі (М.Коцюбинський). 5. По весні тане сніг і починає прокидатися земля після зимового сну (О.Іваненко). 6. На небі прорізується вечірня зірниця а вечір спроквола починає росити росу (М.Стельмах). 7. Дощик перестав і все навколо запахло посвіжішало заблищало (Г.Тютюнник). 8. І дише хата пахощами поля і дише хлібороб на повні груди і обжинкова пісня наче доля добром і щастям йде між люди (М.Ткаченко). 9. З найдальших фронтів повернулись сини і всі вже прийшли похоронні (Б.Олійник). 10. Іще грози атака грізна повільно йде та вирина з важких громів спокійна ніжна легка і світла тиша (О.Ющенко). 11. Та пройдуть роки і виллються на папір сміливі бунтарські рядки і облетять вони весь світ і обезсмертять на віки вічнії її творця великого сина України Тараса Шевченка (В.Чемерис). 12. Проминаємо густі зарослі і очам відкривається рівний та широкий лан (Ю.Збанацький). 13. Старий схилився тихо і враз на вії чистій затремтів алмаз (М.Рильський). 14. Тільки за Бугом у лісах шумів вітер та безкраїм проваллям хиталася темрява (Г.Тютюнник).

2. Що поєднують повторювальні сполучники: однорідні члени речення чи частини складносурядного речення? Доведіть.

1. Були вже риси мертві і застиглі, і тільки вітер коси ворушив. 2. Вже день минув, і обрії примеркли. 3. І той у небі зморений лелека, і те гніздо лелече на стовпі. 4. І кожна хвилина, здається, – остання, і крихта надії кричить йому: “Ні!”. 5. І я прийшла не струшувать ренклод і не робить з плодів твоїх набутку. 6. І тільки степ, і тільки спека, спека, і озерявин проблески скупі (Із тв. Ліни Костенко).

3. Визначте структурно-семантичні типи складносурядних речень, з’ясуйте засоби вираження сурядного зв’язку та семантико-синтаксичних відношень.

В-І. 1. Багряне сонце сутінню лісною у просвіт хмар показує кіно, і десь на пні під сивою сосною ведмеді забивають доміно. 2. А всі були вже трішечки поети, і розпливались посмішки до вух, і вечір сипав золоті монети в його потертий сірий капелюх… 3. Кощій Безсмертний непремінно вмре, і всі безглуздя розум переможе. 4. Крилаті в нього вродяться плоди, і з тих плодів посіються в сади. 5. Алея Тиші є вже у Толстого, але ж по ній Толстого вже несуть (Л.Костенко). 6. На гору доступитися нелегко, зате з гори зручніше боронитись (Леся Українка).

В-ІІ. 1. Десь голос мій шукає моїх друзів, і хтось чужий кричить мені: ау! 2. Було життя як вірш без пунктуації, а смерть поставить крапку і тире. 3. То були усе прелюди, а тепер от-от фінал (Л.Костенко). 4. Гроза минула, і пахучі квіти усі в краплинах (М.Рильський). 5. Пройшла гроза – і знову літня проза… (В.Симоненко). 6. Не то осінні води шуміли, збігаючи в Дунай, не то вітер бився в заломах провалля (М.Коцюбинський).

4. Складіть або випишіть з художньої літератури 8 складносурядних речень та зробіть їх повний синтаксичний розбір.

Вправи для виконання в аудиторії

1. Прочитайте. Визначте, які з цих речень складносурядні, а які прості, ускладнені однорідними членами речення. Що в них спільне? Пригадайте групи сполучників за їх функцією в реченні.

1) І барвінком, рутою і рястом квітчає весна землю, мов дівчину в зеленому гаї (Т.Шевченко). 2) Реве Дніпро, й лани широкополі медами пахнуть, колосом шумлять (А.Малишко). 3) Час минав, але прохолоди усе не наставало (Марко Вовчок).4) Ще над Дніпром клубочиться задуха, і пахне степом сизий деревій (Л.Костенко).5) Їй би вчителькою десь бути або актрисою (І.Цюпа).6) Ганна брала лопату й копала годину чи дві.. (Ю.Яновський). 7) Або не сокіл я, або спалила мені неволя крила (Леся Українка).8) Ми хоч бідні, але чесні (М.Коцюбинський).

2. Прочитайте, визначте вид речень, якими засобами виражені єднальні відношення? Які смислові зв'язки між сурядними реченнями в складному?

1. Скіфський степ обуриться, зітхне, і будинок тирса зеленим морем знову присіє (Є.Моланюк). 2. Повітря зробилось прозорим та ясним, і буки зазеленіли у ньому, як рута (М.Коцюбинський).3. Заснули доли, і полонина в тиші спить (О.Олесь).4. Ось і осінь вже, і одяг свій згубив похмурий ліс (М.Бажан).5. Червонобоким яблуком округлим скотився день, доспілий і тяжкий, і ніч повільним помахом руки широкі пні чорним пише вуглем (М.Рильський).

3. Охарактеризуйте семантико-синтаксичні відношення між предикативними частинами складносурядних речень з єднальними сполучниками, зясуйте засоби вираження сурядного зв’язку.

В-І. 1. А вже цвяхами колеться стерня, і крутить хуга біле перевесло. 2. Стоїть над нами Всесвіт у зоряній кольчузі, і повен місяць сходить над нами, ніби щит. 3. І ніч глуха, і поле перекопане, і порожнечу поціляє спис. 4. Поет стає жокеєм – і привіт (Л. Костенко). 5. З того дня незвичайна приязнь ворухнулась до дівчини, і він почав захищати її від шкільних негод (М. Стельмах). 6. Вовки перевелись, і навіть саме слово «вовк» вважалося наче дідовою лайкою – «га, вовк би тебе з’їв» (О.Довженко). 7. І грає кольорами білий сніг – і взимку вабить барвами Полісся (М.Сингаївський).

В-ІІ. 1. Вже листопад підкрався з-за дубів і гай знімає золоту перуку. 2. Він пастки жде від погляду, від слів, і цей спектакль йому вже не прем’єра. 3. І вицвітали писані тарелі, і плакав батько, і пливли роки… 4. Протяг має присмак паровозного сизого диму, і стоїть неумитий присмерк за розхитаними дверима. 5. Настане час – і піде все в архів. 6. Життя стужив, і друзів пережив, і умирав зажурено і просто (Л.Костенко). 7. Ти так давно в кімнаті цій не жив, і музика давно тут не звучала (О.Пахльовська).

4. Випишіть із тексту складносурядні речення, зробіть їх повний синтаксичний розбір.

Вони прокинулись уранці і, взявши снасті, подались до Десни. Сонце ще не зійшло, і по сивуватій воді пудився туманець. Він сходив де-не-де пасомками, волокнистими хмарками, розливався білявими озерцями над водною гладдю, а річка бистро бігла під тими химерними заростями, і вони теж наче злегка посувались над течією... Човен, пофарбований у голубе, рясно вкрився маковим зерном роси, і весла теж були мокрі. Тихо було, і лише човен порушив ту тишу, шерхнувши днищем по піску, та весла сонно булькнули у воду (За Є.Гуцалом).

5. Перепишіть, поставте розділові знаки, визначте смислові відношення між частинами складносурядних речень, підкресліть головні й другорядні члени речення в них.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2842 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...