Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормування вібрації



Параметрами, що нормуються під час гігієнічної оцінки вібра­цій, являються абсолютні середньоквадратичні значення вібро- швидкості та їх логарифмічні рівні (рівні вібрації) в октавних смугах частот із середньогеометричними значеннями 2, 4, 8,16, 32, 63 Гц для загальної вібрації (залежно від категорії: транспортна, транспортно-технологічна чи технологічна) та 16, 32, 63 125, 500, 1000 Гц для локальної вібрації.

Нормовані параметри вібрації залежать також від тривалості дії вібрації та щогодинних перерв в роботі. При цьому, при зменшен­ні тривалості дії і збільшенні щогодинних перерв в роботі допус­тимі значення вібрації збільшуються на певні рівні відповідно до санітарних норм.

Для загальної технологічної вібрації допустимі значення зале­жать від категорії приміщення (вібрація у виробничих примі­щеннях, у санітарно-побутових і допоміжних приміщеннях або у приміщеннях для працівників розумової праці). Більш жорсткі вимоги щодо зменшення допустимих рівнів вібрації встановлені для приміщень з працівниками розумової праці.

Допустимі рівні вібрації подані в табл. 2.7.


Виправки до допустимих рівнів вібрації: І. Час дії вібрації:

Менше 1 години праці = +9 дБ Менше 2 годин праці = +6 дБ Менше 4 годин праці = + 3 дБ

Тільки для технологічної вібрації (в залежності від категорії приміщення):

Категорія А = норми не зменшуються Категорія Б = норми зменшуються на 8 дБ Категорія В = норми зменшуються на 17 дБ

Категорія А — постійні робочі місця у виробничих приміщеннях, машино-котельні відділення, центральні пости управління.

Таблиця 2.7
Допустимі рівні вібрації

Категорія Б — робочі місця на складах, в їдальнях, побутових, чер­гових та інших приміщеннях, де немає машин, які створюють вібрацію. Категорія В — робочі місця в заводоуправліннях, конструкторсь­ких бюро, лабораторіях, навчальних пунктах та інших приміщеннях для працівників розумової праці.


3. Тільки для місцевої (локальної) вібрації (в залежності від перер­ви дії протягом робочої зміни):

Сумарний час регулярної перерви дії вібрації за одну годину

робочої зміни:

До 20 хвилин перерви = норми не зменшуються 20-30 хвилин перерви = +6 дБ 30-40 хвилин перерви = +9 дБ більше 40 хвилин перерви = +12 дБ





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 939 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...