Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Звукопоглинання



Ефект звукопоглинання базується на переході енергії звукових коливань на теплоту внаслідок втрат на тертя часток повітря в по­рах звукопоглинального матеріалу. Що більше звукової енергії поглинається, тим менше її відбивається назад.



Призначення глушників — перешкоджати розповсюдженню шуму через трубопроводи, повітропроводи, канали, будь-які тех­нологічні отвори тощо.

Глушники є обов'язковою складовою частиною установок з двигунами внутрішнього згоряння, газотурбінними і пневма­тичними двигунами, вентиляторних і компресорних установок, аеродинамічних пристроїв тощо.

Медично-профілактичні заходи захисту від шуму

Комплекс медичних профілактичних заходів відносно виробни­чого шуму передбачає:

- попередні і періодичні медогляди;

- використання раціональних режимів праці і відпочинку;

- застосування засобів індивідуального захисту від шуму (протишумові вушні вкладиші, навушники, каски-шоломи, про­їм шумові костюми);

- курси профілактичного лікування (фізіопроцедури, вітаміно- і а фітотерапія тощо).

2.8. Інфразвук та ультразвук

Звукові коливання з частотами менше 16-20 Гц називають инфразвуками, а понад 20 кГц — ультразвуками.

Інфразвук. Інфразвукові коливання в природному середовищі і оперуються землетрусами, виверженнями вулканів, морськими ш тормами та бурями. В сучасному виробництві такі звуки утво­рюються під час роботи компресорів, дизельних двигунів, турбін, електровозів, тепловозів, промислових вентиляторів та інших иеликогабаритних машин й механізмів.

Вплив на людину інфразвукових коливань знижує увагу та пра­цездатність. Високий рівень інфразвуку викликає порушення вес- тпОулярного апарату, зумовлює запаморочення та головний біль. Трипалий вплив низькочастотних коливань призводить до стом­леності, психічних розладів, порушенню периферичного крово- піигу, центральної нервової системи та травлення.

І Іебезпека інфразвуку збільшується також завдяки тому, що мит коливання, маючи велику довжину хвиль, розповсюджу- тті.ея на значні відстані без помітного послаблення. Поширення інфразвуку практично неможливо зупинити за допомогою буді- їїізіих конструкцій.

Зниження несприятливого впливу інфразвуку — одна з голов­них задач гігієни праці. Вирішується вона комплексом технічних та медичних заходів:

- усунення причин виникнення інфразвуку, зниження рівнів в джерелі його випромінювання;

- внесення конструктивних змін в будову джерел, що дозволяє перейти з області інфразвукових до області звукових коливань;

- архітектурно-планувальні рішення, планування приміщень, раціональне розташування інфразвукового обладнання;

- ізолювання та поглинання інфразвуку;

- медична профілактика, проведення медичних оглядів.

Ультразвук. Ультразвук впливає на людину через повітря, а та­кож через рідке і тверде середовище. Джерелами ультразвуку, який широко використовується в техніці та медицині, є різноманітні пе­ретворювачі та генератори. Ультразвук широко використовують під час очищення деталей, знежирювальних робіт, плазмовому та дифу­зійному зварюванні, різанні металів, дефектоскопії металів, очи­щення газів від твердих домішок та ін. На залізничному транспорті ультразвук особливо широке застосування набув у дефектоскопії.

Систематичний вплив на людину ультразвуку може викликати підвищену стомлюваність, головний біль, біль у вухах та втрату слухової чутливості, зміни кров'яного тиску та складу і власти­востей крові, порушення нервової і серцево-судинної систем.

Шкідливий вплив ультразвуку на організм людини усувають або знижують шляхом звукоізоляції (звукоізолюючі кожухи), вста­новленням екранів, локалізації дії ультразвуку за допомогою конст­руктивних і планувальних рішень, а також дистанційним керуван­ням ультразвуковими установками та розташуванням обладнання в звукоізолюючих укриттях. Важливе значення має раціональний режим праці та відпочинку.

2.9. Вібрація

Вібрація — це вид механічних коливань в техніці. З погляду гігієни вібрація — це сукупність несприятливих механічних ко­ливань, що передаються на тіло людини.

Вібрація відчувається людиною під час її дотику з машинами, механізмами, засобами транспорту або під час знаходження в зо­ні коливань, які вони розповсюджують.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1067 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...