Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оформлення та ведення оперативної документації з питань технічної безпеки



Важливу роль в організації безпечного виконання робіт відіграє оформлення і ведення оперативної документації щодо техніки безпеки. Ця документація повинна оформлятися за єдиними для всіх галузевих об'єктів зразками, а для її ведення мають призначатися відповідальні особи.

Всі журнали щодо техніки безпеки повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою галузевого об'єкту.

Оперативна документація щодо техніки безпеки зберігається на правах строгої звітності.

До основних оперативних журналів і актів щодо техніки безпеки, які повинні вестись або заповнюватися безпосереднім керівником робіт, належать:

Журнал реєстрацій інстуктажу на робочому місці;

Журнал зауважень і пропозицій з техніки безпеки і виробничої санітарії. Зберігається у керівника робіт, який негайно усуває відмічені недоліки. Видається журнал за вимогою керівних інженерно - технічних працівників і перевіряючих осіб, які записують зауваження і пропозиції;

Журнал оперативного контролю за станом охорони праці. Ведеться по кожному об'єкту, дільниці, цеху і зберігається у курівника робіт;

Журнал огляду технічного стану засобів підмащування. Заповняється керівником робіт. Всі виявлені при огляді недоліки повинні бути усунені перед допуском на них працюючих;

Журнал сумісних робіт;

Журнал видачі запобіжних пристосувань ^ індивідуальних засобів захисту. Видається під розписку керівнику робіт і зберігається як документ особливої ваги, в журналі реєструється видача робочим запобіжних поясів, страхувальних канатів, верхолазних пристроїв, респіратору окулярів, масок, діелектричних та інших засобів захисту;

Акт технічної прийомки в експлуатації лгаш та інших засобів підмащування. Заповняється комісією, призначеною наказом, і затверджується головним інженером. До затвердження акту робота з лісів не допускається;

Журнал випробувань і перевірок стану вантажопідйомних механізмів і зйомних вантажозахватних пристосувань, в який заносяться результати їх періодичного випробування і огляду особою, що призначається наказом і має посвідчення та відповідну кваліфікацію;

Журнал огляду технічного стану механізмів і агрегатів, непідконтрольних Держкомнаглядохоронпраці;

Журнал прийому і здачі змін для механізмів і агрегатів, непідконтрольних Держкомнаглядохоронпраці;

Акт передачі в експлуатацію механізмів і агрегатів, непідконтрольних Держкомнаглядохоронпраці. Складається у двох екземплярах після огляду і перевірки. Один екземпляр лишається у головного механіка, а другий передається особі, що відповідає за експлуатацію механізма, агрегата;

Акт випробування запобіжних поясів. Складається комісією в складі головного механіка організації, виконавця робіт (майстра), інженера з техніки безпеки і громадського інспектора з охорони праці.

Наряд - допуск на виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Акт розслідування нещасного випадку. При з'ясування обставин нещасного випадку встановлюються причини, час, місце події і всі інші документи у відповідності ідо чинного законодавства.

47. Організаційні заходи, щодо розробки плану ліквідації аварій (ПЛА) на галузевих об’єктах, щодо захисту працюючих від можливих надзвичайних ситуацій.

Метою плану локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій є планування дій персоналу підприємства, спецпідрозділів, населення, центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо локалізації і ліквідації аварій та пом'якшення їх наслідків.

Перелік виробництв і окремих об'єктів, для яких розроблюється ПЛАС, визначається і затверджується власником (керівником) підприємства за узгодженням із територіальними управліннями Держгірпромнагляду, територіальними органами Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (далі - МНС).

Аварії в залежності від їх масштабу можуть бути трьох рівнів: А, Б і В.

ПЛАС повинен охоплювати всі рівні розвитку аварії, які встановлені в процесі аналізу небезпек.

ПЛАС розробляється з урахуванням усіх станів підприємства (об'єкта): пуск, робота, зупинка і ремонт. Обов'язки щодо розробки і впровадження ПЛАС та відповідальність за його якість покладаються на власника (керівника) підприємства (об'єкта). Розробка ПЛАС може виконуватися власником самостійно або із залученням спеціалізованих організацій, за умови, що вони мають дозвіл на виконання такої роботи, отриманий в установленому порядку. ПЛАС повинен містити:

- титульний лист;

- аналітичну частину, в якій міститься аналіз небезпек, можливих аварій та - їхніх наслідків;

- оперативну частину, яка регламентує порядок взаємодії та дій персоналу, спецпідрозділів і населення (при потребі) в умовах аварії.

- додатки, які складаються з документів.

Для забезпечення ефективної боротьби з аварією на всіх рівнях її розвитку наказом створюється штаб, функціями якого є: збір і реєстрація інформації про хід розвитку аварії та вжиті заходи щодо боротьби з нею;поточна оцінка інформації і прийняття рішень щодо оперативних дій в зоні аварії та поза її межами; координація дій персоналу підприємства і всіх залучених підрозділів і служб, які беруть участь у ліквідації аварії. Загальне керівництво роботою штабу здійснює відповідальний керівник робіт щодо локалізації та ліквідації аварій (далі - ВК).

В ПЛАС повинно бути визначене місце розташування штабу, в т.ч. резервне,посадові особи, які виконують функції ВК. До ПЛАС мають бути додані копії наказу по підприємству (об'єкту) про призначення посадової особи (осіб), які виконують функції ВК при аваріях на рівнях "А" і "Б", та рішення органів місцевого самоврядування про призначення посадової особи (осіб), які виконують функції ВК при аваріях на рівні "В". ПЛАС має бути пронумерований, зброшурований, затверджений і узгоджений відповідними організаціями, а також скріплений печатками підприємств і організацій, які узгодили його.

ПЛАС у повному обсязі повинен знаходитись у керівника й диспетчера підприємства (об'єкта), в територіальному управлінні Держнаглядохоронпраці, а також у територіальному органі МНС. Витяги з ПЛАС у обсязі, який є достатнім для якісного виконання відповідних дій, мають знаходитись у керівників (начальників) виробництв (цехів, відділень, виробничих дільниць), на пункті зв'язку районної (об'єктової) пожежної частини, начальника (інструктора) воєнізованої газорятувальної служби, а також на робочих місцях.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 2585 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...