Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація проведення робіт на галузевих об’єктах підвищеної небезпеки



В інтересах охорони праці до організації проведення робіт на об'єктах підвищеної небезпеки пред'являють відповідні вимоги. Це перш за все правильна організація робочих місць, правильна розстановка працівників у відповідності з кваліфікацією івиробничою характеристикою. Графік виконання будівельнй робіт і технологічних процесів має виключати концентрацію впливу на працюючих шкідливих та небезпечних чинників. Так, будівельні роботи і технологічні процеси, що характеризуються виділенням на будівельному майданчику чи в приміщеннях дільниць пилу, тепла, газів чи шуму, мають виконуватися з розподіленням їх в часі і просторі.

За безпечним виконанням будівельних і технологічних операцій має бути організований систематичний нагляд і контроль за технологічним станом машин, агрегатів, обладнання і інструментів для запобігання порушень у їх роботі.

На галузевих об'єктах підвищеної небезпеки установлюється система допусків на проведення небезпечних робіт, звичайних робіт у небезпечних зонах, робіт з матеріалами, використання яких (внаслідок їх небезпеки) обмежено, а також на управління окремими видами обладнання.

Небезпечні роботи на галузевих об'єктах проводять за письмовим дозволом адміністрації. Перед початком таких робіт небезпечні матеріали повинні бути обмежені або видалені за робочу зону, має бути підготовлений спеціальний і ремонтний інвентар та обладнання, а працюючі забезпечені відповідними засобами індивідуального захисту. Місце проведення небезпечних робіт до їх початку підлягає попередньому огляду відповідальною особою.

Система допусків до роботи на галузевих об'єктах є ефективним методом забезпечення належного контролю і безпечного виконання будівельних і технологічних операцій, пов'язаних з підвищеною небезпекою.

Система допусків на виконання робіт підвищеної небезпеки передбачає наявність відповідної документації, що фіксує технічний опис завдання, план проведення робіт, способи виконання операцій, персонал, що буде здійснювати виконання завдання, інструменти, захисні засоби, місце роботи, заходи безпеки, час виконання робіт, інструктаж персоналу.

Для запобігання аварій і забезпечення нормальних умов праці велике значення має підтримка обладнання, машин, агрегатів та інструментів у справному стані.

На об'єктах підвищеної небезпеки треба мати достовірні дані про можливу частоту відмов, середню тривалість працездатності обладнання між відмовами. Для цього використовують практичний досвід, вивчають роботу обладнання в період, що передує відмовам, а також інший доступний спосіб аналізу.

На об'єктах підвищеної небезпеки робота з профілактики обладнання планується заздалегідь: графіки огляду і ремонту складають для кожного виду обладнання незалежно вів того,часто чи рідко вони будуть проводитись.

В процесі експлуатації галузевих об'єктів підвищеної небезпеки можливі два види профілактики:

а) профілактичні огляди обладнання з метою імовірності справної роботи до наступного профілактичного огляду і отримання інформації про стан обладнання, пристроїв і очікуваних змін їх нерегульованих характеристик;

б) профілактичні роботи з метою підвищення надійності обладнання.

При виконанні ремонтних робіт на об'єктах підвищеної небезпеки необхідно використовувати письмові інструкції, систему допусків і письмовий дозвіл на проведення робіт.

Порушення вказаного порядку проведення робіт на об'єктах підвищеної небезпеки може бути причиною аварії та нещасних випадків.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...