Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Раціональні заходи поліпшення стану виробничого середовища щодо вібраційного чинника



Основними законодавчими документами щодо поліпшення стану виробничого середовища за чинником вібрації є: "Санітарні норми і правила при роботі з інструментами, механізмами і облад­нанням, що створюють вібрації, які передаються на руки працюю­чих" (СН 696-66); "Санітарні норми проектування промислових підприємств" (СН 245-71); "Санітарні норми і правила щодо обме­ження вібрації і шуму на робочих місцях тракторів, сільськогоспо­дарських меліоративних, будівельно-дорожніх машин і вантажного транспорту" (СН 1102-73) і ін.

Вказані документи встановлюють граничне допустимі вели­чини вібрації, що виникають при експлуатації вібронебезпечного обладнання, граничне допустиму вагу машин, що утримуються руками в процесі роботи, гранично допустиму силу ручного натис­ку, потрібну для роботи машин у паспортному режимі, а також умо­ви зміни нормованих величин і умови роботи з вібруючим обладнанням.

Оцінка ступеня шкідливості вібрації ручних машин здійс­нюється за спектром віброшвидкості у діапазоні частот 11-800 Гц.

Вага вібруючого обладнання або його частин, що утримують­ся руками, не повинна перевищувати 10 кг, а зусилля натиску - 20кг.

Для зменшення вібрації, що передається на робочі місця, зас­тосовують спеціальні амортизуючі сидіння, площадки з пасивною пружинною ізоляцією, гумові, поролонові і інші вібропоглинаючі на­стили.

Крім того, необхідно:

○ систематично зрівноважувати (статично і динамічно) всі деталі агрегату, що рухаються, для зменшення динамічних сил, які збуджують вібрації; передбачити мінімальні допуски з метою змен­шення зазорів у з'єднаннях деталей (перекоси, невірна відстань між центрами і т.ін.);

○ застосовувати змащення вібруючих деталей, що співударяються, в'язкими рідинами;

○ для послаблення вібрацій, які розповсюджуються в сусідні приміщення, по конструкції будівлі, агрегати, що створюють вібрації (двигуни, вентилятори і ін.) встановлювати на самостійних фунда­ментах, віброізольованих від підлоги та інших конструкцій будівель або на спеціально розрахованих амортизаторах зі сталевих пружин чи пружних матеріалів.

Розрахунок фундаментів і віброізоляторних засобів на стадії проектування є кардинальним заходом зниження загальної вібрації при встановленні потужних машин і агрегатів.

Робота з вібруючим обладнанням, як правило, має проводити­ся в опалювальних приміщеннях з температурою повітря не менше 16° при вологості 40 ~ 60% і швидкості руху не більше 0,3 м/с. При неможливості створити подібні умови (робота на відкритому повітрі, підземні роботи і ін.) для періодичного обігрівання влаштовують спеціальні приміщення з температурою повітря не менше 22°, віднос­ною вологістю 40-60% і швидкістю руху повітря — 0,3 м/с.

Для індивідуального захисту використовують рукавиці, що га­сять вібрацію і спеціальне взуття. Вимоги до захисту рукавиць з демпфуючих матеріалів регламентується спеціальним ДСП. Стан­дартизується ефективність гасіння вібрації, товщина демпфуючого матеріалу, область використання і інші вимоги до захисних засобів цього типу.

З метою підвищення захисних властивостей організму і пра­цездатності розроблений спеціальний комплекс виробничої гімнас­тики, вітамінна профілактика та спецхарчування, а також рекомендації щодо гідропроцедур з температурою води 38° і самомасажем для верхніх кінцівок.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 716 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...