Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Професійні захворювання спричинені вібраційним чинником



Людина в змозі відчувати в діапазоні від долі герца до 8000. Вібрація більш високих частот сприймається як больове відчуття.

Вібраційна хвороба від загальної вібрації різних параметрів призводить до виражених змін в центральній і вегетативній нервовій системі, серцево-судинній системі, обмінних процесах, вестибулярному апараті.

Вібраційна хвороба від коливальної дії високочастотної, загальної і місцевої вібрації спостерігається у робочих залізобетонних заводів, що працюють на віброущільненні бетону.

Вібраційна хвороба у водіїв тяжких машин, бульдозеристів, екскаваторників виникає внаслідок дії загальної і місцевої вібрацій. На фоні загального ураження нервової системи відмічаються вегетативно-судинні та вестибулярні розладнання.

Важливу роль в характері реакцій організму відіграють супутні чинники: мікротравматизація, охолодження у статичні м'язові зусилля, понижений атмосферний тиск, виробничий шум.

Вібраційна хвороба - комплекс патологічних змін, що спостерігаються у працюючих, які систематично підпадають під дію- вібрації.

Найбільшу питому вагу (розповсюдження) має патологія причиною якої є місцева (локальна) вібрація.

Вібраційна хвороба від "місцевої" дії вібрації Спостерігається у працюючих з вібруючим інструментом при частогах від 20 до 150 Гц. У виробничих умовах ручні машини яких має максимальні рівні енергії (віброшвидкості) при низьких частотах (до 35 Гц) викликають вібраційну патологію з вважанням уражень переважно нервово-м'язового, опорно- сового апарату.

При роботі з ручними машинами, вібрація яких має максимальний рівень енергії і високочастотний спектр (більше |25 Гц), виникають головним чином судинні розладнання зі спазмами периферичних судин*

Характерні ознаки цього виду вібрації побіління пальців переважно при охолодженні, нічні болі, почуття оніміння, бігання муращок" в пальцях. Об'єктивними симптомами є гіпотермія,легка припухлість кінчиків пальців» підвищена пітливість долонь і пальців, зниження больової, температурної і вібраційної чутливості на кістах, іноді на передпліччях. Такі симптоми бувають у практично здорових людей, що мають контакти з вібрацією.

Вібрація більш низьких частот (10-12 Гп) призводить переважно до поліневротичних явищ і кістково-суглобних уражень,дії вібрацаї низыщх частот захворювання виникає через 8-10 років, при дії високочастотної вібрації - через 5 і більше років. Локальні вібрації широкого спектра можуть призвести до розвитку вібраційної патології вже через 3-5 років, вібраційні ураження кісток і суглобів спостерігаються у робітників які використовують вібраційний інструмент, У робочих можуть виникати вібраційні пошкодження кістково-суглобного апарата,характер і тяжкість таких пошкоджень залежить від стану організму, ваги вібруючих інструментів, його справності та від твердості матеріалів.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 528 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...