Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Моделі оптимізації структури капіталу



Оптимальна структура капіталу являє собою таке співвідношення у використанні власного і позикового капіталу, при якому забезпечується найбільш ефективне співвідношення між коефіцієнтом рентабельності власного капіталу та коефіцієнтом фінансової стійкості підприємства.

Найпоширеніші моделі оптимізації структури капіталу:

1) на основі фінансового левериджу;

2) за критерієм мінімальної вартості капіталу;

3) за критерієм мінімізації рівня фінансового ризику та термінів залучення капіталу.

Ефект фінансового левериджу – це зміна рентабельності власного капіталу за рахунок використання позикових коштів в обороті підприємства. Тобто ефект фінансового левериджу свідчить, на скільки відсотків зміниться рентабельність власного капіталу за рахунок залучення в оборот підприємства позикових коштів.

Ефект фінансового левериджу може бути як позитивною, так і від’ємною величиною. Позитивний ефект фінансового левериджу виникає у тих випадках, коли позиковий капітал, який отримано під фіксований відсоток, використовується на підприємстві таким чином, що приносить більш високий прибуток, ніж фінансові витрати, тобто доходність сукупного капіталу вища за середньозважену ціну позикових ресурсів.

Ефект фінансового левериджу виникає не тільки за умов платного кредиту, але й безоплатних позикових ресурсів (кредиторської заборгованості).

Розрахунок ефекту фінансового левериджу (ЕФЛ) можна проводити двома способами:

– в умовах стабільності цін:

, (12.1)

де РСК – рентабельність сукупного капіталу, %;

ЦПК – середньозважена ціна позикового капіталу (відношення витрат, пов’язаних з позиковим капіталом, до середнього розміру позикового капіталу), %;

КОП – коефіцієнт оподаткування;

ПК – середній розмір позикового капіталу, тис. грн.;

ВК – середня величина власного капіталу, тис. грн.;

– в умовах інфляції:

, (12.2)

де Іінф – індекс інфляції.

У наведених формулах розрахунку ефекту фінансового левериджу виділяють три складові.

Складові ефекту фінансового левериджу:

диференціал фінансового левериджу (РСК–ЦПК), який характеризує різницю між рентабельністю сукупних активів та середньою ціною позикового капіталу;

податковий коректор фінансового левериджу (1–КОП) – це рівень прибутку, який залишається у підприємства після сплати податків, та свідчить про залежність ефекту фінансового левериджу від рівня оподаткування прибутку;

плече фінансового важеля (ПК/ВК)– характеризує силу впливу фінансового важеля, свідчить про фінансову стійкість підприємства.

Найкращим варіантом вважається структура капіталу, що дозволяє максимізувати ефект фінансового левериджу.

Процес оптимізації за вартістю капіталу полягає у попередній оцінці вартості власного та позикового капіталу при різних варіантах його залучення та розрахунку середньозваженої вартості капіталу за обраними варіантами.

Вартість капіталу – це ціна, яку підприємство сплачує за залучення капіталу з різних джерел.

Вартість власного капіталу (ВВК) – це ціна, яку підприємство сплачує власникам за використання капіталу у вигляді відсотків або дивідендів на вкладений капітал:

, (12.3)

де ЧП – чистий прибуток, тис. грн.,

– середній розмір власного капіталу підприємства, тис. грн.

Вартість позикового капіталу у вигляді банківського кредиту (ВБК) визначається на основі відсотку за кредит, який коригується на розмір інших витрат підприємства відповідно до кредитної угоди та ставки податку на прибуток:

, (12.4)

де СВБК – ставка за кредит, %;

КОП – коефіцієнт оподаткування;

РВБК – рівень витрат по залученню банківської позики (відношення витрат до суми кредиту у вигляді десяткового дробу).

Середньозважена вартість капіталу (СЗВК) розраховується за формулою:

, (12.5)

де Ві – вартість конкретного елементу капіталу, %;

ПВі – питома вага конкретного елементу капіталу у його загальній сумі.

Кращою вважається структура капіталу, яка дозволяє мінімізувати його вартість.

Оптимізація структури капіталу за критерієм мінімізації рівня фінансового ризику та термінів залучення капіталу пов’язана з вибором більш дешевих джерел фінансування активів підприємства.

Підходи до фінансування різних груп активів:

консервативний – спрямований на використання власного капіталу та довгострокових зобов’язань для формування необоротних активів, постійної частини та половини змінної частини оборотних активів;

агресивний – передбачає використання власного капіталу та довгострокових зобов’язань лише для фінансування необоротних активів, а оборотні активи цілком формуються за рахунок короткострокових зобов’язань;

компромісний – передбачає використання власного капіталу та довгострокових зобов’язань для фінансування необоротних активів та постійної частини оборотних активів, а змінна частина оборотних активів фінансується поточними зобов’язаннями.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 725 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...