Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прийняття рішень в умовах визначеності



Стан впевненості або визначеності існує, коли керівник точно знає, який буде результат, якщо буде прийняте і реалізоване те чи інше рішення.

Аналіз і прийняття управлінських рішень в умовах визначеності – це найпростіший випадок. Відома кількість можливих ситуацій (варіантів) і їх закінчення. Імовірність кожної події дорівнює одиниці. Потрібно вибрати один з можливих варіантів. Ступінь складності процедури вибору в даному випадку визначається лише кількістю альтернативних варіантів.

Розглянемо дві можливі ситуації:

1. Існують декілька альтернативних варіанти. У даному випадку аналітик повинен вибрати (чи рекомендувати до вибору) один з кількох можливих варіантів. Послідовність дій тут очевидна:

− визначається критерій, за яким буде здійснюватися відбір;

− методом «прямого рахунку» обчислюються значення критерію для порівнюваних варіантів;

− варіант з кращим значенням критерію рекомендується до вибору.

Можливі різні методи вирішення цієї задачі:

а) методи, засновані на оцінках дисконтування;

б) методи, засновані на облікових оцінках.

2. Число альтернативних варіантів достатньо велике. Процедурна сторона аналізу істотно ускладнюється через множинність варіантів. Техніка «прямого рахунку» в цьому випадку практично незастосовна. Найбільш зручний обчислювальний апарат – методи оптимального програмування. Ці методи (лінійне, нелінійне, динамічне програмування та ін.) досить добре розроблені в теорії, однак на практиці в економічних дослідженнях популярність одержало лінійне програмування.

При проведенні аналізу в умовах визначеності можуть застосовуватися множинні розрахунки на ЕОМ з побудовою імітаційної моделі об’єкта чи процесу (тобто комп’ютерна програма), що містить п -е число факторів і змінних, значення яких у різних комбінаціях піддаються варіюванню.

Машинна імітація – це експеримент, але не в реальних, а в штучних умовах, за результатами якого відбирається один чи кілька варіантів, що є базовими для ухвалення остаточного рішення на основі додаткових формальних і неформальних критеріїв. У подібних розрахунках можуть активно використовуватися жорстко детерміновані факторні моделі. Найпростішим прикладом такого моделювання за допомогою жорстко детермінованих моделей є прогнозування прибутку. Чистий прибуток як результативний підсумковий показник залежить від різних факторів: обсягу реалізації, цін реалізації, рівня витрат, частки доходів і витрат від позареалізаційних операцій і ін. Тут може вирішуватися як пряма задача – варіюючи факторними ознаками, шукають прийнятне значення прибутку, так і зворотна задача – за заданим значенням прибутку знайти прийнятну комбінацію значень факторних ознак.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 516 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...