Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність ситуаційного аналізу



Ситуаційний аналіз – це сукупність комплексних технологій підготовки, ухвалення та реалізації управлінських рішень, в основі яких лежить аналіз окремо взятої ситуації.

Ситуаційний аналіз є важливою складовою стратегічного планування.

Стратегічне планування – динамічний процес, що включає постійну оцінку поточної ситуації і визначення наступного кроку. Це вимагає повного розуміння підприємства і навколишнього середовища, у якому воно функціонує.

Проведення ситуаційного аналізу займає одне з важливих місць в процесі стратегічного планування і включає оцінку слабких і сильних сторін, можливостей і загроз підприємства. З цією метою складається список ключових питань.

Оцінка поточної ситуації дозволяє визначитися з питаннями: куди ми йдемо? де ми зараз? які є варіанти вибору?

Для оцінки ситуації підбирається інформація за наступними напрямами: історія розвитку, аналіз завдань і цілей, аналіз сильних і слабких сторін підприємства, можливості і загрози.

Також важливо оцінити зовнішнє середовище: конкуренцію, потреби споживачів, технологічні тенденції, демографічні зміни. Інформація може бути зібрана шляхом проведення діагностики, опитувань тощо.

Організація і проведення ситуаційного аналізупередбачає виконання наступних заходів:

1. Збір інформації для оцінки поточної позиції. Включає вивчення історії розвитку поточної ситуації, етапів життєвого циклу підприємства, визначення ступеня успішності розвитку підприємства за останній час.

2. Оцінка сильних і слабких сторін підприємства. Складання списку сильних і слабких сторін діяльності дозволяє розробити стратегічні цілі.

3. Розробка списку можливостей і загроз в діяльності підприємства у майбутньому. Збір інформації про зовнішні впливи: споживачів, конкурентів, соціальні тенденції, технології, політику (вибираються найбільш важливі позиції).

4. Перегляд поставлених цілей. Визначення відповідності мети і стану функціонування підприємства, чи можна її розширити або більш чітко сформулювати.

Формулювання мети повинно відповідати засадам функціонування підприємства і задовольняти наступним характеристикам:

представляти загальний напрям і бачення діяльності підприємства;

забезпечувати успіх та орієнтуватися на майбутнє;.

визначати конкурентні переваги підприємства;

– мати зв’язок з ринком, що обслуговується;

бути гнучкою.

Ситуаційний аналіз включає п’ять основних етапів (табл. 10.1).

Таблиця 10.1

Етапи ситуаційного аналізу

Назва етапу Зміст
  Оцінка ефективності просування існуючої стратегії Включає огляд минулої стратегічної направленості, і визначення логічного взаємозв’язку окремих частин стратегії
  Проведення SWОТ-аналізу Оцінка основних блоків стратегії – сильних та слабких сторін. Слабкі сторони важливі, тому що вони представляють джерело підвищеної уваги і вимагають коригуючих дій. Зовнішні сприятливі можливості і загрози варто враховувати, тому що стратегія повинна сприяти нагромадженню позитивних можливостей і захисту від можливих загроз
  Оцінка вартісної позиції компанії щодо конкурентів Стратегія повинна підтримувати вартісний фактор на рівні суперників, щоб забезпечити здатність компанії конкурувати
  Оцінка конкурентної позиції підприємства та його конкурентної сили Цей етап визначає позиції підприємства щодо суперників за головними показниками конкурентного успіху Аналіз конкурентної сили показує де сильні сторони, а де слабкі
  Визначення стратегічних підходів іпроблем підприємства Метою цього етапу є розробка повного стратегічного переліку з використанням ситуаційного, а також галузевого і конкурентного аналізу для розуміння того, наскільки існуюча стратегія відповідає зовнішній і внутрішній ситуації

Поетапне здійснення ситуаційного аналізу дозволяє оцінити стратегічну ситуацію для конкретного підприємства у певному середовищі та отримати відповіді на наступні питання:

які практичні результати реалізації обраної стратегії;

– що є для підприємства сильними та слабкими сторонами, сприятливими можливостями і загрозами;

– чи може продукція підприємства конкурувати за вартістю;

– наскільки сильні конкурентні позиції підприємства;

– які стратегічні дії підтримують імідж підприємства.

Для аналізу реального стану підприємства важливе значення має вплив внутрішніх (ендогенних) та зовнішніх (екзогенних) факторів.

Насамперед, необхідно визначити, якої стратегії дотримується підприємство певної стратегії (низькоцінового лідерства, відмінностей від конкурентів, орієнтації на невеликі групи споживачів).

Наступною характеристикою конкурентної ситуації в галузі є ступінь вертикальної інтеграції і географічний масштаб ринку. При цьому слід вивчити стратегію виробництва, маркетингу, фінансів, використання робочої сили. Додатково слід проаналізувати заходи, що можуть забезпечити часткові конкурентні переваги та поліпшити конкурентну позицію.

Найбільш очевидні індикатори стратегічної діяльності:

збільшення чи зменшення розміру ринку, контрольованого підприємством;

– зміна обсягу продажу продукції підприємства, його порівняння з обсягами продажу продукції конкурентів;

– тенденції зміни чистого прибутку, швидкості повернення інвестицій.

Існує три умови, за яких приймаються рішення:

1) стан впевненості або визначеності;

2) стан ризику;

3) стан непевності або невизначеності.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 3295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...