Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Напрями застосування аналізу беззбитковості



Інструментарій аналізу дозволяє дати відповіді на ряд питань.

1. Який рівень беззбитковості має бути, якщо підприємство планує отримати певну величину прибутку до оподаткування за конкретного рівня виробництва і продажу?

Для відповіді на це питання доцільно скористатися графіком беззбитковості (рис. 6.2), який будується у два етапи:

1) на вертикальній осі позначають прибуток, який підприємство планує отримати (Prp), а також збитки, які буде мати підприємство за нульового обсягу реалізації (дорівнюють постійним витратам) (FC);

2) на горизонтальній осі позначають обсяг реалізації, за якого підприємство планує отримати конкретний прибуток (Sp).

Після цього точка, що відповідає запланованому прибутку при запланованому обсязі реалізації з’єднується з точкою, що відповідає збиткам, прямою лінією прибутку. Точка перетину лінії прибутку і лінії обсягів реалізації і буде рівнем беззбитковості, який матиме підприємство (Sb).


Рис. 6.2. Графік прибутку

Якщо визначений рівень беззбитковості менше фактичного рівня, то завдання фінансового менеджера полягає у пошуку шляхів зменшення рівня беззбитковості.

2. Який обсяг реалізації має бути за умов отримання конкретного прибутку? Для цього потрібний обсяг реалізації визначається за формулою:

Qb = (FС + Рrp) / СМод (6.15)

де Рrp – сума бажаного (планового) прибутку.

У вартісному виразі:

Sb = (FС + Рrp) / СМR (6.16)

Відповідно, підприємство буде отримувати прибуток від продажу продукції поза рівнем беззбитковості. Для визначення цієї прибуткової кількості достатньо розділити величину планового прибутку на одиничний прибуток покриття.

3. Який прибуток отримає підприємство за відповідних рівнів реалізації? Кожна наступна одиниця продукції поза рівнем беззбитковості буде приносити підприємству прибуток у розмірі одиничного прибутку покриття. Отже, очікуваний прибуток можна визначити за формулами:

Рr=(Qp – Qb)*СМод (6.17)

Рr=(Sp – Sb)*СМR (6.18)

де Рr – очікуваний прибуток;

Qp, Sp – планований обсяг продажу відповідно у натуральному та вартісному вимірах;

Qb, Sb – рівень беззбитковості, відповідно у натуральному та вартісному вимірах;

СМод, СМR – відповідно одиничний прибуток покриття і коефіцієнт покриття.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 286 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...