Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть та особливості аграрного виробництва



Аграрний сектор посідає важливе місце в економіці сус­пільства. Від його розвитку залежать нормальне функціону­вання всього господарства країни й добробут людей.

Аграрний сектор пов'язаний із господарюванням на землі, вирощуванням та реалізацією сільськогосподарської продукції. У сільському господарстві встановлюються специфічні аграрні відносини. Це відносини, які виникають з приводу, по-перше, привласнення й використання землі та інших засобів сільськогосподарського виробництва; по-друге, виробництва, розподілу, обміну і споживання сільськогосподарської про­дукції та послуг.

Суб'єктами економічних відносин в аграрному секторі ви­ступають:

а) суспільство у цілому в особі держави;

б) виробничі колективи, представлені сільськогосподарсь­кими підприємствами (кооперативами, селянськими спілками, фермерськими господарствами, підрядними та орендними формуваннями, колгоспами та держгоспами);

в) індивідуальні виробники сільськогосподарської продукції (фермери, сімейно-індивідуальні господарства, колгосп­ники, робітники держгоспів, службовці і т.д.).

Аграрні відносини є складовою загальної системи економіч­них відносин суспільства. Найбільш чітко цей зв'язок виявляється в розвитку агропромислового комплексу (АПК) на базі агропро­мислової інтеграції.

АПК складається з таких сфер:

1 галузі промисловості, які постачають сільському господар­ству знаряддя праці (засоби виробництва);

2 власне галузі сільського господарства;

3 галузі, які перероблюють сільськогосподарську продук­цію;

4 галузі, що обслуговують сільське господарство,— виробнича та соціальна інфраструктури.

В Україні у першій сфері виробляється близько 15 %, у другій сфері - 46 %, в обслуговуючих та переробних галузях (третя і четверта сфери) — 39 % валового продукту АПК.

Особливості аграрних відносин такі:

1. Земля виступає головним об'єктом виробничих відносин і основним засобом виробництва. Одночасно вона є предме­том праці і засобом праці.

2. Сезонність сільгоспвиробництва. Робочий період має відносно короткий час - осінь, весна, літо (часи пік).

3. Переплетіння економічних і природних процесів відтво­рення. Кінцевий результат залежить не лише від людини, а й від природи.

4. Складність та різноманітність економічних зв'язків, пород­жених входженням сільського господарства в АПК та народне гос­подарство в цілому, а також переплетінням різноманітних форм класності.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2056 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...