Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація навчання працюючих



Усі працівники при прийомі на роботу й у процесі роботи, згідно зі ст. 20 Закону, проходять на підприємстві інструктаж (навчання) з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварій згідно з "Типовим положенням про навчання з питань охорони праці" – ДНАОП 0.00-4.12-99 (далі – Типове положення).

Допуск до роботи осіб, що не пройшли належне навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, заборонений. Якщо робітник під час перевірки одержав незадовільну оцінку, він зобов'язаний пройти повторне навчання. У той же час, додатковий інструктаж може і повинен бути проведений на прохання працівника.

Посадові особи, відповідно до затвердженого Держнаглядохоронпраці переліку, проходять навчання до початку виконання своїх обов'язків і періодично один раз у три роки.

Слід зазначити, що Міністерство освіти і науки України організує вивчення основ охорони праці в усіх навчальних закладах системи освіти, а також підготовку і підвищення кваліфікації фахівців з охорони праці з урахуванням галузевих особливостей.

Типове положення спрямоване на реалізацію в Україні системи безперервного навчання з питань охорони праці, що проводиться з працівниками в процесі трудової діяльності, а також з учнями, вихованцями і студентами закладів освіти (далі – ЗО). Воно встановлює порядок і види навчання, форми перевірки знань. Вимоги цього Типового положення є обов'язковими для виконання всіма центральними і місцевими органами виконавчої влади, асоціаціями, концернами, корпораціями, іншими об'єднаннями підприємств, підприємствами, установами, організаціями (далі – підприємства) незалежно від форм власності і видів діяльності. На підприємствах з урахуванням їх специфіки, вимог міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці розробляються і затверджуються наказами керівників відповідні положення підприємств про навчання з питань охорони праці, формуються графіки проведення навчання і перевірки знань.

Навчання з питань охорони праці і відповідна перевірка знань можуть проводитися як традиційними методами, так і з використанням сучасних технічних методів навчання: аудіовізуальних заходів, комп'ютерних навчально-контролюючих систем (далі – автоекзаменатори), комп'ютерних тренажерів тощо.

Перевірка знань працівників з питань охорони праці проходить відповідно до тих нормативних актів про охорону праці, дотримання яких входить у їхні службові обов'язки.

Формою перевірки знань з питань охорони праці може бути усне опитування або тестування на автоекзаменаторі з наступним усним опитуванням. Результати перевірки знань працівників з питань охорони праці оформляються протоколом [30, дод. 1].

Особам, які при перевірці знань з питань охорони праці показали задовільні результати, видаються посвідчення [30, дод.2]. Працівникам, що відповідно цим Типовим положенням проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці безпосередньо на своєму підприємстві, видача посвідчень про перевірку знань є обов'язковою тільки для тих, хто виконує роботи підвищеної небезпеки.

При незадовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці працівник протягом одного місяця повинен пройти повторне навчання і повторну перевірку знань.

При незадовільних результатах і при повторній перевірці знань питання, що стосується працевлаштування працівника, вирішується відповідно до чинного законодавства.

Особам, що займаються індивідуальною трудовою діяльністю, організаційно-консультативна допомога в навчанні і перевірці знань з питань охорони праці надається місцевими органами Держнаглядохоронпраці та службою охорони праці місцевих органів виконавчої влади.

Іноземці й особи без громадянства, що є власниками підприємств або офіційно працюють на підприємствах України відповідно до чинного в Україні законодавства, проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці як громадяни України.

Відповідальність за організацію й удосконалення навчання і перевірки знань працівниками з питань охорони праці, відповідно до вимог цього Типового положення, покладається на керівника підприємства, у структурних підрозділах (цехи, ділянки, лабораторії, майстерні тощо) – на керівників цих підрозділів, а контроль – на службу охорони праці.

Відповідальність за виконання навчальних планів і програм навчання з питань охорони праці, використання в повному обсязі відведеного для цього навчального часу, якість навчання в ЗО працівників, студентів, учнів і вихованців несуть керівники відповідних ЗО.

Контроль за виконанням вимог цього Типового положення здійснюють органи державного нагляду за охороною праці і служби охорони праці центральних і місцевих органів виконавчої влади.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 461 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...