Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стажування (дублювання) і допуск працівників до роботи



Заново прийняті на підприємство працівники після первинного інструктажу на робочому місці перед початком самостійної роботи повинні під керівництвом досвідчених, кваліфікованих фахівців пройти стажування протягом 2–15 змін або дублювання протягом не менше шести змін.

Працівники, функціональні обов'язки яких пов'язані із забезпеченням безаварійної роботи важливих і складних господарських потенційно небезпечних об'єктів або з виконанням окремих потенційно небезпечних робіт (теплові й атомні електричні станції, гірничодобувні підприємства, інші аналогічні об'єкти, порушення технологічних режимів яких становить загрозу для працівників і навколишнього середовища), перед початком самостійної роботи повинні проходити дублювання з обов'язковим поєднанням із протиаварійними і протипожежними тренуваннями відповідно до плану ліквідації аварій.

Допуск до стажування


Допуск до стажування (дублювання) оформляється наказом (розпорядженням) по підприємству (структурному підрозділу), у якому визначаються тривалість стажування (дублювання) і прізвище відповідального працівника.

Перелік посад і професій працівників, які повинні проходити стажування (дублювання), а також тривалість стажування (дублювання) визначаються керівником підприємства. Тривалість стажування (дублювання) залежить від стажу і характеру роботи, а також від кваліфікації працівника.

Керівникові підприємства надається право своїм наказом (розпорядженням) звільняти від проходження стажування (дублювання) працівника, що має стаж роботи з відповідної професії не менш трьох років або переводиться з одного цеху в іншій, де характер його роботи і тип устаткування, на якому він буде працювати, не змінюються.

Стажування


Стажування (дублювання) проводиться за програмами для конкретної професії, посади, робочого місця, які розробляються на підприємстві і затверджуються керівником підприємства (структурного підрозділу).

Стажування (дублювання) проводиться на робочих місцях свого або іншого аналогічного за технологією підприємства. У процесі стажування працівники повинні виконувати роботи, що за складністю, характером, вимогам безпеки відповідають роботам, які передбачаються функціональними обов'язками цих працівників.

У процесі стажування (дублювання) працівник повинен:

поповнити знання щодо правил безпечної експлуатації технологічного устаткування, технологічних і посадових інструкцій і інструкцій з охорони праці;

оволодіти навичками орієнтування у виробничих ситуаціях у нормальних аварійних умовах;

засвоїти в конкретних умовах технологічні процеси й обладнання і методи безаварійного керування ними з метою забезпечення вимог охорони праці.

Запис про проведення стажування (дублювання) і допуску до самостійної роботи робить безпосередньо керівник робіт (начальник виробництва, цеху і т.д.) у журналі реєстрації інструктажів Типового положення [30, дод. 9].

Якщо в процесі стажування (дублювання) працівник не оволодів необхідними виробничими навичками або одержав незадовільну оцінку за результатами протиаварийних і протипожежних тренувань, то стажування (дублювання) новим наказом (розпорядженням) можуть бути подовжені на термін, що не перевищує двох змін.

Допуск до роботи
Після закінчення стажування (дублювання) наказом (розпорядженням) керівника підприємства (або його структурного підрозділу) працівник допускається до самостійної роботи.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 701 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...