Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Чисельність служби охорони праці



Розрахунок чисельності служби охорони праці на підприємстві

На підприємствах (у виробничих, науково-виробничих об'єднаннях) при чисельності працюючих від 51 до 500 чоловік включно (невиробнича сфера – від 101 до 500) таку службу повинен представляти один спеціаліст з охорони праці з інженерно-технічною освітою.

На підприємствах, де використовуються вибухові матеріали або сильнодіючі отруйні речовини, у такій службі повинно бути два спеціаліста.

При наявності на підприємстві інституту заступників керівника підприємства, керівник служби охорони праці, незалежно від чисельності працюючих, повинен призначатися на посаду заступника керівника підприємства (заступника генерального директора, директори тощо – залежно від структури підприємства).

Розрахунок чисельності працівників служби охорони праці залежно від небезпеки і шкідливості виробництва на підприємствах з числом працюючих більш 500 чоловік здійснюється за формулою:

М1 = 2 + ,

де М1 – чисельний склад служби охорони праці на підприємстві;

РСР – середньоспискова чисельність працюючих на підприємстві;

Ф – ефективний річний фонд робочого часу фахівця з охорони праці, який дорівнює 1 820 годин, що враховує втрати робочого часу на можливі захворювання, відпустку тощо;

КШ – коефіцієнт, що враховує шкідливість і небезпечність виробництва:

КШ = 1+ ,

де РШ – чисельність працюючих зі шкідливими речовинами, незалежно від рівня їхньої концентрації;

Ра – чисельність працюючих на роботах підвищеної небезпеки (що підлягають щорічній атестації з охорони праці).

Пояснення: КШ максимально може дорівнювати трьом, якщо всі працівники працюють зі шкідливими речовинами і усі вони підлягають щорічної атестації з питань охорони праці, тобто РШа = 2РСР.

Примітка. Розрахунок чисельності служби охорони праці підприємства не враховує фахівців з охороні навколишнього середовища, фахівців, що здійснюють технічний огляд і випробування котлоагрегатів, підйомних споруд і інших об'єктів на їхню відповідність встановленим вимогам – ці працівники не входять до складу служби охорони праці.

Приклад 1. На підприємстві працює 700 чоловік, з них 400 – зі шкідливими речовинами і 300 чоловік – на роботах підвищеної небезпеки.

М1 = 2+ *

Приклад 2. На підприємстві працює 1600 чоловік, з них 300 – зі шкідливими речовинами і 200 чоловік – на роботах підвищеної небезпеки.

М1 = 2+

Приклад 3. На підприємстві працює 10 000 чоловік, з них 5 000 – зі шкідливими речовинами і 3000 чоловік – на роботах підвищеної небезпеки:

М1 = 2+

Приклад 4. На підприємстві працює 20 000 чоловік, з них 15 000 – зі шкідливими речовинами і 10 000 чоловік – на роботах підвищеної небезпеки.

М1 = 2+

2. Розрахунок чисельності служби охорони праці об'єднання підприємств і галузевого управління держадміністрації *

М2 = 2+ ,

Кількість дошкільних установ, підприємств зі шкідливим і небезпечним виробництвом, шкіл, що мають свої виробничо-навчальні бази К2 де Р2 – кількість підприємств, що мають чисельність більш 150 чоловік штатного персоналу; К2 – коефіцієнт, що враховує кількість дошкільних установ, підприємств, що мають шкідливі і небезпечні виробництва; шкіл, що мають свої виробничо-навчальні бази; Ф – ефективний річний фонд робочого часу спеціаліста з охорони праці (1 820 годин).
при відсутності та до10  
від 11 до 100  
більше 100  

Приклад. В обласному управлінні освіти нараховується
5 навчальних закладів, у яких чисельність штатних працівників перевищує 150 чоловік, 80 шкільних закладів з виробничо-навчальною базою, а також дошкільних закладів:

М2 = 2,4 + = 2+0,03 = 2,03» 2 чол.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 5846 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...