Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Необхідність і механізми поєднання економічних інтересів



Реалізація економічних інтересів на основі ринкової форми організації суспільного виробництва відбувається шляхом конкурентної боротьби між суб’єктами економічних відносин, що визначає їх суперечливий, конфліктний характер. Необхідно зрозуміти взаємозв’язок суспільного поділу праці, економічного відособлення спеціалізованих виробників і об’єктивну відокремленість, протилежність та суперечливість економічних інтересів, суб’єктів господарювання. На прикладі розвитку рабовласницького, феодального, капіталістичного ладу можна проаналізувати, як відсутність єдності економічних інтересів у провідних класів як носіїв економічних інтересів, їх протилежність, суперечність і антагонізм, впливають на мотивацію до праці й ефективність виробництва, розподілу, обміну та споживання.

Висновок може бути однозначним — єдність інтересів визначає єдність основної мети виробництва і єдність дій суб’єктів виробництва для реалізації цієї мети.

Суперечність, протилежність, антагонізм визначають конфліктність, соціальну нестабільність, зниження економічної ефективності виробництва. Отже, ідеалом для суспільства і його розвитку може бути лише єдність корінних економічних інтересів. Але за умов економічної відокремленості суб’єктів виробництва поєднання інтересів відбувається стихійно ринковими економічними відносинами. Такий механізм поєднання й узгодження економічних інтересів призводить до негативних економічних і соціальних наслідків та вимагає свідомого втручання в цей механізм «саморегулювання», його зміни або координації.

Головними причинами необхідності втручання в стихійний ринковий механізм економічних відносин як форми реалізації економічних інтересів є: вади ринкового «саморегулювання» та зростання негативних соціально-економічних наслідків такого регулювання; прогресивний розвиток продуктивних сил за умов НТП; зростання суспільних потреб та ін. Необхідність узгодження економічних інтересів визначається і тим, що суперечність, конфліктність їх може призвести до антагонізму і створити загрозу, небезпеку існуванню певного соціально-політичного устрою. Так, відомий фінансіст-міліардер Дж.Сорос визнає, що «небезпека відкритому суспільству може виникати через відсутність соціальної єдності та управління».

Для розуміння об’єктивно історично першого механізму узгодження економічних інтересів суб’єктів господарювання слід розглянути і зрозуміти такі поняття та економічні категорії у взаємодіє: сутність ринку, вільна, досконала конкуренція, ринковий механізм ціноутворення, вплив ціни на виробництво і споживання, взаємозв’язок вартості та ціни як головних ринкових елементів механізму саморегулювання в умовах вільної конкуренції. Наслідки такої конкуренції, утворення нових ринкових суб’єктів (монополії) і є першою причиною необхідності втручання, регулювання ринкового механізму, узгодження економічних інтересів. В економічній теорії вже доведено необхідність втручання в стихійні економічні відносини ринку вільної конкуренції суб’єкта, який може впливати на ринкові відносини на рівні національного господарства (на макрорівні) і на рівні окремої фірми (мікрорівні). Таким суб’єктом є держава, яка починає проводити певну економічну політику.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 345 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...