Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація обліку і контролю доходів і результатів діяльності підприємства



Основними завданнями організації обліку і контролю доходів діяльності підприємства є забезпечення правильного визначення та достовірної оцінки доходів підприємства; правильного і повного документального оформлення і своєчасного відображення в регістрах обліку доходів та результатів діяльності; контролю за виконанням договорів про реалізацію продукції; контролю за правильним визначенням фінансового результату від звичайної діяльності з метою оподаткування; своєчасного одержання достовірної інформації про фінансові результати підприємства; контролю за рухом та наявністю прибутку на підприємстві; узагальнення інформації про наявність та рух нерозподіленого прибутку підприємства тощо.

Правильність обліку та контролю за його веденням на кожному підприємстві забезпечується наказом про облікову політику, в якому обов’язково зазначаються основні принципи організації обліку доходів і результатів діяльності на підприємстві. А саме: критерії оцінки доходів; облік доходів від надання послуг; облік доходів від реалізації продукції; облік доходів від цільового фінансування; облік доходів від використання активів підприємства іншими сторонами; облік доходів за бартерними контрактами; поділ доходу за кожною класифікаційною групою доходів від звичайної діяльності; спосіб вивчення ступеня завершеності робіт, послуг, доходів від використання і надання яких визначається за ступенем завершеності тощо.

Показники випуску і реалізації продукції є основою для контролю доходів підприємства. Вони включають випуск продукції у натуральних та умовно-натуральних вимірниках. Вартісні вимірники обсягу випуску продукції повинні забезпечувати взаємозв’язок планів виробництва зі стратегією розвитку підприємства. Контроль випуску продукції на більшості підприємств здійснюється за допомогою планів-графіків, які розробляються виробничо-диспетчерським відділом. Вони являють собою планові завдання на місяць, тиждень, день, а у деяких випадках – на зміну. Випуск продукції оформлюється здаточними накладними, на основі яких і здійснюють оперативний контроль та отримують зведення про відхилення від планових завдань. Оскільки оперативний облік випуску продукції повинен здійснюватися на основі абсолютно достовірних даних слід встановити осіб, відповідальних за правильність такого обліку, визначити обов’язкові строки фіксування інформації, обрати технологічні точки обліку продукції.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 738 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...