Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організаційне регламентування калькулювання собівартості продукції



Одним із завдань організації обліку витрат є забезпечення можливості застосовувати відповідні методи і прийоми в процесі калькулювання метою прийняття ефективних управлінських рішень. Під обліком ви-



Рис. 16.4. Послідовність впровадження системи управління витратами


трат на виробництво відповідно до ДСТУ "Організація промислового виробництва. Облік, аналіз та планування господарювання на промисловому підприємстві. Терміни та визначення" розуміється сукупність облікових операцій, що забезпечують повне та своєчасне виявлення витрат на виробництво і розподіл їх за елементами кошторису витрат на виробництво. Результатом накопичення та обліку витрат на виробництво має бути виробнича собівартість, її структура та розрахунок собівартості одиниці продукції або виконаної роботи.

У відповідності до вищезгаданого стандарту розрахунок собівартості одиниці продукції або виконаної роботи за встановленою номенклатурою витрат з урахуванням місця їх виникнення та призначення називається калькуляцією в залежності від призначення складають планові, нормативні та звітні фактичні калькуляції.

Метою калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) є визначення ефективності виробництва; завданнями калькулювання є: складання зведеного кошторису витрат на виробництво; складання планової і нормативної калькуляції; визначення фактичної собівартості одиниці продукції (робіт, послуг); контроль за виконанням планової собівартості, додерженням норм і нормативних витрат; визначення ціни та рентабельності продукції; оцінка ефективності підрозділів основного, допоміжного, підсобного та побічного виробництв; забезпечення внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством інформацією для аналізу і пошуку резервів зниження собівартості продукції (робіт, послуг).

Особливості організації обліку і калькулювання собівартості продукції визначається рядом факторів, головними з яких будуть номенклатура виготовленої продукції, характер виробництва, особливості галузевої приналежності підприємства, застосована технологія, рівень розвитку виробничого обліку і діяльності структурних підрозділів, організаційні передумови, застосований в системі внутрішнього контролю спосіб оперативного контролю за собівартістю тощо.

Основними етапами процесу калькулювання, які слід враховувати в процесі організації обліку витрат є: визначення об'єктів витрат (продукції, робіт, послуг або видів діяльності підприємства, які потребують визначення пов'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат), визначення об'єктів калькулювання і калькуляційних одиниць; розробка науково-технічно обґрунтованих норм витрат на виробництво; вибір методів оцінки матеріальних цінностей при їх відпуску у виробництво; вибір методів обліку і калькулювання виробничої собівартості калькуляційної одиниці; вибір періодичності калькулювання; розробка калькуляційного листа; вибір бази розподілу накладних витрат; розрахунок ставки накладних витрат і вибір методів розподілу накладних витрат; розмежування витрат за періодами; встановлення центрів витрат, сфер відповідальності та видів продукції, за якими складаються стандартні (нормативні) та фактичні калькуляції.

Добре організований облік витрат на виробництво та вміння застосовувати відповідні методи і прийоми в процесі обліку витрат і калькулювання дають можливість приймати ефективні управлінські рішення.

Організаційне регламентування калькуляції собівартості значною мірою залежатиме від обраної системи організації виробництва, під якою розуміють – кількісне та якісне поєднання в просторі та часі трудових і матеріальних ресурсів, технічних та економічних засобів господарської діяльності на промисловому підприємстві з метою випуску в установлені терміни продукції необхідної кількості та якості з мінімальними витратами. В процесі організації обліку також слід враховувати різни типи виробництв, які схематично розглянуті на рис. 16.5.

Рис. 16.5. Організація виробництва

Останньою передумовою регламентації системи калькулювання, відповідно до розглянутих типів виробництв, буде вибір методу обліку витрат. Характеристика та можливі методи розглянуті в табл. 16.3.

Слід зазначити, що не у всіх випадках обрана методологія обліку затрат і калькулювання собівартості з погляду повноти, якості та своєчасності облікової інформації відповідає повною мірою вимогам управління. Це пов'язано з тим, що, по-перше, традиційні методи не враховують безліч структурних і функціональних факторів, що впливають на величину затрат, а по-друге, – традиційно формований показник собівартості є похідною від одного фактору – обсягу діяльності. Враховуючи на це, в процесі організації обліку пропонується впровадження методики функціонального обліку затрат (АВС) та застосування процесно-орієнтованих моделей обліку витрат.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 597 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...