Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні підходи до організації обліку і контролю витрат



ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ ВИТРАТ, ДОХОДІВ І РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Після вивчення матеріалу теми Ви повинні:

Знати: – класифікацію видів витрат; – етапи організації обліку доходів і витрат; – методи калькуляції собівартості продукції.
Вміти: – організовувати систему управління витратами; – визначати драйвери розподілу витрат; – формувати робочий план рахунків обліку доходів і витрат.

Ключові поняття та терміни

– процесно-орієнтований облік; – драйвери витрат; – калькуляція собівартості; – activity-based costing; – resource consumption accounting; – activity-based budgeting.

План (логіка) викладення матеріалу:

16.1. Загальні підходи до організації обліку і контролю витрат.

16.2. Організаційне регламентування калькулювання собівартості

16.3. Процесно-орієнтовані моделі калькулювання собівартості

16.4. Організація обліку і контролю доходів і результатів діяльності

Загальні підходи до організації обліку і контролю витрат

В сучасних умовах структурно-інноваційного розвитку національної економіки успіх діяльності кожного товаровиробника визначається ефективністю виробництва, яка обумовлюється ступенем задоволення потреб суспільства з мінімальними витратами. Водночас основою і причиною діяльності будь-якого підприємства є прибуток, який визначає можливості його розвитку та багато в чому залежить від розміру витрат на виробництво. Отже, потреба вибору найкращого варіанту управління витратами обумовлює важливість організації відповідних систем обліку і контролю.

Сукупність процесів збору, обробки й видачі обліково-економічної інформації з обліку витрат являє собою одну з найскладніших підсистем загальної системи управління підприємством. Очевидно, що у першу чергу керівникові підприємства, необхідна інформація, на підставі якої було б можливо провести точний розрахунок, глибокий аналіз, детальне порівняння альтернативних варіантів витрачання коштів й ресурсів та здійснити мотивований вибір з можливих стратегічних альтернатив.

Методологічні засади формування в системі обліку інформації про витрати підприємства визначаються П(С)БО 16, в якому під витратами розуміють зменшення економічних вигід внаслідок вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу.

Відповідно до положень П(С)БО 16 можна виділити основні завдання організації обліку витрат, а саме: облік та контроль випуску продукції (обсягу, асортименту, якості і виконання плану за цими показниками); облік витрат виробництва і контроль за виконанням кошторису витрат; калькуляція собівартості продукції і контролю за виконанням плану собівартості; виявлення невикористаних резервів виробництва, боротьба з втратами від браку та простоями. Для вирішення зазначених завдань важливе значення має класифікація витрат. Вона потрібна для визначення вартості продукції та ціноутворення. Велике значення класифікація витрат має також при калькулюванні собівартості для різних потреб управління. Можливі варіанти класифікації витрат подано в табл. 16.1.

Таблиця 16.1





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 671 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...