Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота 2 Моделювання та оптимізація кормових раціонів, кормосуміші (комбікорму) для худоби, свиней та птиці



Мета заняття: Оволодіти навиками постановки, математичної формалізації, складання розгорнутої і матричної форм запису моделі рішення ЛП на ПЕОМ, аналізу отриманих результатів рішення.

План виконання заняття:

1.Формулювання стуктурної запису моделі.

2.Визначення переліку зміних.

3.Побудова числового запису моделі.

4.Побудова матричної моделі.

5.Рішення задачі на ПЕОМ.

6.Аналіз одержаного рішення задачі.

Методичне забезпечення:

підручники, таблиці, методичні розробки.

Рекомендована література

1.Вычислительная техника в животноводстве / В.И.Власов, В.П.Славов,

А.А.Ильяков и др. - К.: Выща шк. Головное изд-во, 1989. - 328с.

2.Григорьів В.С., Бойчук М.В. Практикум з математичного програмування: Учбовий посібник для студентів економічних спеціальностей вузів. – Чернівці: Прут, 1995. - 244с.

3.Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных:

Справочное пособие /А.П.Калашников, Н.И. Клеймёнов, В.Н.Баканов и

др. – М.: Агропромиздат, 1985. - 352с.

4.Практикум по математическому моделированию экономических

процессов в сельском хозяйстве. М.: Колос, 1975. - 304с.

5.Франс Дж., Торнли Х.Ф. Математические модели в сельском хозяйстве.- М.: Наука, 1983. – 346с.

Методичні вказівки:

Повноцінна годівля тварин - основа їх високих репродуктивних і продуктивних якостей, скоростиглості і збільшення живої маси молодняку і, як результат, підвищення ефективності виробництва продукції тваринництва. У структурі собівартості продукції тваринництва на вартість кормів припадає 50-75%. Тому одним із основних шляхів зниження собівартості продукції тваринництва є зниження витрат на корми.

Основні вимоги до кормових раціонів - це вміст в них необхідних поживних речовин і їх співвідношення в передбачених нормативами межах, а також технологічність раціонів.

Технологічність типових раціонів означає, що вони при даному переліку кормів містять однакову кількість основних об’ємних кормів (грубих, соковитих, зелених) для статево-вікових груп тварин з різною продуктивністю. Відмінність кормів по поживності для забезпечення заданої продуктивності тварин компенсується дачею одного малооб’ємного, але поживного корму - комбікорму. Такий підхід дозволяє механізувати роздачу кормів типового раціону.

Комбікорми займають провідне місце в годівлі тварин різних видів, оскільки завдяки їх використанню вдається забезпечити повноцінну їх годівлю, а в годівлі свиней і птиці, як правило, це єдині корми. Ефективність використання комбікормів у годівлі тварин зумовлюється не кількістю компонентів, що входять до їх складу, а рівнем і співвідношенням енергії і поживних речовин. Тому при визначенні оптимального складу комбікорму для тварин певної статево-вікової групи, за основу їх енергетичної цінності та вмісту окремих поживних речовин беруть норми концентрації поживних речовин в 1 кг натурального корму чи абсолютно сухої речовини його.

Умову з оптимізації раціону можна сформулювати так: виходячи із наявних кормів у господарстві, а також кормових добавок, скласти раціон для тварини певної статево-вікової групи, який за вмістом поживних речовин, співвідношенням окремих кормів і їх груп повністю відповідав би вимогам організму, і в той же час, був найдешевшим. Критерій оптимальності - мінімум вартості раціону.

За умовою основними змінними величинами в ній є корми і добавки (Аj).

Для розробки математичної моделі необхідна така інформація:

1.Перелік кормів і добавок, які будуть використані при складанні раціону.

2.Потреба тварини в поживних речовинах (норма годівлі).

3.Фізіологічно допустимі межі згодовування окремих кормів чи співвідношення окремих груп кормів у раціоні.

4.Поживність кормів.

5.Собівартість кормів та вартість придбаних кормів і добавок.

6.Господарські умови наявності кормів (забезпеченість кормами).





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1094 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...