Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технології маркетингу медичних послуг



Існують дві технології маркетингу медичних послуг [6]. Технологію маркетингу, спрямовану на залучення нових відвідувачів, можна визначати як зовнішній маркетинг, а підтримку активних постійних клієнтів та спонукання їх залишатися клієнтами закладу - внутрішній маркетинг.

Формування довіри клієнтів до медичного закладу починається із заходів зовнішнього маркетингу, а саме: реклами, пропаганди (пабліситі), які дають уявлення про медичний заклад, рівень послуг, конкурентні переваги, дозволяютьсформувати позитивний імідж закладу. Одночасно використовують засоби стимулювання збуту: наприклад, проведення презентації медичного закладу, пакетні продажі медичних послуг за зниженими цінами, використання іменних купонів, які дають право всім членам сім’ї на лікування в даному закладі і т.і..

З того моменту, як потенціальний клієнт переступив поріг медичного закладу, він потрапляє під вплив внутрішнього маркетингу, до якого відносяться: особистий продаж, формування іміджу медичних послуг, іміджу споживачів послуг даного закладу, імідж персоналу, керівника лікувального закладу, оформлення привабливого для клієнтів інтер ’є ру закладу.

Характеристика і класифікація медичних послуг.

Властивості медичних послуг можна об'єднати в групи:

1. Загальні властивості: а) невідчутність; б) невіддільність від виробника; в) мінливість якості; г) неможливість зберігати;

2. Економічні властивості: а) собівартість, б) рентабельність; в) ефективність; г) ціна послуги; д) методика ціноутворення і т.д.;

3. Медико-соціальні властивості: а) своєчасність; б) доступність; в) якість; г) результативність і ін. [9].

Просуванню медичних послуг на ринку і продажі їх споживачам перешкоджають ти характеристики, що відносяться до загальних властивостей, тому ці характеристики необхідно враховувати при розробці маркетингових програм [4, 7]:

1. Невідчутність послуг. Послугу неможливо поторкати, побачити. Покупець змушений просто довіряти словам продавця послуги стосовної користі і якості.

2. Невіддільність послуги від виробника, у той час як товар у матеріальному виді може існувати незалежно від присутності або відсутності виробника.

3. Мінливість якості послуг. Якість послуг коливається в широких межах і залежить від якості праці постачальника, його компетентності, кваліфікації, доброзичливості, ввічливості та інших особистих якостей, а також від організації праці, місця і часу надання послуг.

4. Неможливість зберігання послуг. Послуги неможливо зберігати. В умовах сталості попиту неможливість зберігання послуг не є проблемою, а от якщо попит коливається (як це має місце в закладах охорони здоров'я), то виникають серйозні проблеми з наданням достатньої кількості послуг.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...