Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи використання слова



За допомогою слова вчитель здійснює багато функцій, які становлять його конструктивну, організаторську й інші сторони діяльності, а також, встановлює взаємини з учнями, спілкується. Через слово учень отримує нові знання, поняття та їх термінологічне визначення, що багато в чому визначає його ставлення до фізичного виховання в цілому і до досліджуваного вправі зокрема.

Майже всі різновиди методів використання слова є загальнопедагогічними. Використання їх в процесі фізичного виховання відрізняється лише змістом і деякими особливостями методики застосування.

Розповідь - оповідна форма викладу - найчастіше застосовується вчителем при організації ігрової діяльності учнів.

Опис - це спосіб створення у дитини уявлення про дію. При описі дається перелік характерних ознак дії, говориться, що треба робити, але не вказується, чому треба так робити. Використовується воно при створенні первісного подання або при вивченні відносно простих дій, коли учні можуть використовувати свої знання і руховий досвід.

Пояснення є найважливішим способом розвитку свідомого ставлення до дій, оскільки покликане розкривати основу техніки, відповідати на головне питання: «Чому?»

Бесіда допомагає, з одного боку, підвищити активність, розвинути вміння висловлювати свої думки, а з іншого - дізнатися вчителю своїх учнів, оцінити виконану роботу. Бесіда може протікати у вигляді питань вчителя і відповідей учнів або у вигляді вільного з'ясування поглядів.

Розбір відрізняється від бесіди тільки тим, що проводиться після виконання будь-якого завдання (наприклад, ігри). Розбір може бути одностороннім, коли його проводить тільки вчитель, або двостороннім - у вигляді бесіди за участю учнів.

Завдання передбачає постановку задачі перед уроком або приватних завдань по ходу уроку. Перша форма завдання характеризується тим, що вчитель пояснює всі способи виконання завдання, учням залишається лише виконати необхідне. Друга форма є більш складною для учнів, так як вони отримують від вчителя лише формулювання завдання, а способи її вирішення змушені шукати самостійно.

Вказівка ​​(або розпорядження) відрізняється стислістю і вимагає беззастережного виконання. Це акцентує увагу учнів на необхідності виконання завдання і одночасно підвищує впевненість у можливості її виконання. Через вказівки учні отримують точну орієнтацію в способах виконання завдання, у прийомах виправлення помилки, але без обґрунтування.

Оцінка є результатом аналізу виконання дії.

(Оцінка шляхом порівняння зі стандартною технікою виконання, оцінка шляхом порівняння з технікою виконання іншого учня, оцінка шляхом визначення результативності дії)

Команда - специфічний і найбільш поширений метод використання слова у фізичному вихованні. Вона має форму наказу до негайного виконання дій, до його закінчення або до зміни темпу рухів. Застосовуються стройові команди, прийняті в армії, і спеціальні - у вигляді суддівських реплік, стартових команд і т.

Підрахунок дозволяє задавати учням необхідний темп виконання рухів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1779 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...