Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичні методи



Дані методи засновані на активній рухової діяльності учнів. Залежно від ступеня регламентації умов виконання фізичної вправи ці методи поділяються на дві групи: методи суворо регламентованого вправи (розучування по частинах, в цілому і примусово-полегшує) і частково регламентованого (ігровий і змагальний).

Методи суворо регламентованого вправи характеризуються багаторазовим виконанням дії (або його частин) при строгій регламентації форми рухів, величини навантаження, її наростання, чергування з відпочинком і т. п.

Метод розучування по частинах передбачає початкове вивчення окремих частин дії з подальшим з'єднанням їх в необхідне ціле. Зрозуміти ціле дію можна тільки через пізнання складових його рухів і закономірностей становлення дії. Завершенням з'явиться освоєння дії в цілому. Без цього втрачається сенс будь-якого навчання. В кінцевому підсумку учні повинні сприймати дію як єдине ціле від початку і до кінця. У цій злитості виконання не повинно бути головних і другорядних елементів. Все-головне. Все в тій чи іншій мірі несе в собі запорука загального успіху.

Метод розучування в цілому передбачає вивчення дії в тому вигляді, в якому воно належить як кінцеве завдання навчання.

Цей метод застосовується на будь-якому етапі навчання. При порівняно простому вправі і досить високому рівні підготовленості учнів відпадає необхідність у підвідних вправах і метод розучування в цілому може використовуватися на перших етапах навчання. На заключному етапі розучування в цілому застосовується при вивченні будь-якої дії.

Методи частково регламентованого вправи допускають відносно вільний вибір дій учнем для вирішення поставленого завдання. Ці методи, як правило, використовуються на етапі вдосконалення, коли учні вже мають достатній обсяг знань і умінь.

Ігровий метод володіє багатьма ознаками, характерними для ігор у фізичному вихованні. Гра є не лише засобом фізичного виховання (тобто характерною системою фізичних вправ), але і ефективним методом навчання і виховання. Тому зрозуміти природу ігрового методу можливо тільки на основі розкриття сутності гри взагалі.

Для ігрового методу характерна наявність всіх або більшості перерахованих ознак. Тому один-дві ознаки, що зустрічаються в змагальному методі, не роблять останній рівнозначним першому.

Змагальний метод володіє багатьма ознаками, характерними для змагання (змагання), але має більш широке застосування. Змагальний метод тому й має більш широку сферу застосування, що може використовуватися при будь-якій формі організації занять, маючи предметом змагання будь-які фізичні вправи.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1195 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...