Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Січня 2012 р



Вид вкладу Валюта Сума та дата внесення Підпверджуючий документ Хто вніс Під-пис
сума дата
1.Грошові кошти гривня 702,00 12.05.2010 Прибутковий кас. Ордер №1 від 12.05.2010 Вакась І. С.  
2.Грошові кошти гривня 9360,00 15.05.2010 Виписка банку № 11 від 15.05.2010 Кравченко В. Р.  
3.Грошові кошти гривня 819,00 27.06.2010 Виписка банку № 13 від 27.06.2010 Ніколенко О. Я.  
4.Грошові кошти гривня 819,00 16.08.2010 Прибутковий кас. Ордер № 10 від 16.08.2010 Трубніков В. М.  
- 11700,00 - - - -

При зменшенні статутного капіталу потрібно дотримуватися мінімальних вимог до розміру статутного капіталу на момент реєстрації змін і документально правильно їх оформлювати.

Графік документообороту з обліку операцій щодо формування і внесення змін до статутного капіталу наведено в додатку Ж.

Відображення в обліку неоплаченого капіталу відбувається на підставі статуту, установчих договорів, довідок (розрахунків) бухгалтерії, прибуткового та видаткового касових ордерів, накладних тощо.

Формування і внесення змін до додаткового капіталу здійснюється на підставі актів приймання-передачі основних засобів, довідок (розрахунків) бухгалтерії, накладних, виписок банку, наказів, установчого договору, рішень зборів учасників тощо.

Первинними документами з обліку вилученого капіталу є платіжні доручення, прибутковий і видатковий касовий ордери, виписки банку, довідки (розрахунки) бухгалтерії тощо.

Облік резервного капіталу здійснюється на підставі довідок (розрахунків) бухгалтерії, виписок банку, наказів, рішень зборів учасників тощо.

Резервний капітал - частина власного капіталу СТОВ, що створюється за рахунок щорічних відрахувань від прибутку.

Резервний капітал є джерелом для соціального розвитку підприємства, відшкодування втрат, а також для виплати дивідендів і поповнення капіталу у випадках недостатності прибутку.

Резервний капітал – це сума резервів, створений підприємством відповідно до діючого законодавства або статутних документів.

На практиці податкові органи вимагають документального обґрунтування формування кожного виду резервів. Тому важливою умовою формування резервів є наявність необхідних первинних документів окремо за кожним видом резервів.

Статутний капітал представляє собою сукупність вкладень (в вартісному виразі) учасників (власників) в майно при створенні підприємства для забезпечення його статутної діяльності, визна­ченої засновницькими документами (статутом), а в подальшому основним джерелом збільшення статутного фонду являється при­буток, що залишається в розпорядженні підприємства, або за ра­хунок додаткових внесків засновників.

У недержавних підприємствах сума статутного капіталу визначається установчими документами і фіксується в статуті підприємства.

СТОВ «Удай – Агро» має ста­тутний капітал, розділений на частки, розмір яких визначаєть­ся установчими документами. Розмір його статутного капіталу не повинен бути меншим 100 мінімальних заробітних плат.

До моменту реєстрації кожен з учасників товариства зобов'язаний внести не менше ніж 30 % визначеного в установчих докумен­тах вкладу. При виході учасника з товариства йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці в статутному капіталі.

Після переоформлення передачі землі у власність від засновників до підприємства (юридичної особи) та отримання від відповідного органу Держкомзему акту в обліку дебетують рахунок 10 «Основні засоби» субрахунок 101 «Земельні ділянки» та кредитують рахунок 461.

Аналітичний облік поставленої на баланс землі по рахунку 101 «Земельні ділянки» організовують в регістрі на зразок Земельно-шнурової книги за кількісними та якісними параметрами в розрізі видів угідь.

Для відображення інформації про стан і рух статутного ка­піталу в бухгалтерському обліку потрібно керуватися «Інструк­цією про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підпри­ємств і організацій», затвердженою наказом Міністерства фінан­сів України № 291 від 30 листопада 1999 р.

Для обліку й узагальнення інформації про стан і рух стату­тного капіталу на сільськогосподарських підприємствах призна­чений рахунок 40 «Статутний капітал».

За кредитом цього раху­нку відображається збільшення статутного капіталу, а за дебе­том - його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому рахунку по­винневідповідати розміру статутного капіталу, який зафіксова­ний в статуті підприємства.

Для того, щоб зменшити або збільшити статутний капітал, потрібне проведення передбачених законодавством змін в засно­вницьких документах. Вказані зміни враховуються при складан­ні фінансової звітності по рядку 300 «Статутний капітал», форми № 1 «Баланс».

Формування статутного капіталу після державної реєстрації підприємства на повну суму, яка затверджена Статутом, відо­бражується проводкою за дебетом рахунку 46 «Неоплачений ка­пітал» та кредитом рахунку 40 «Статутний капітал».

За дебетом рахунку 46 «Неоплачений капітал» облічується заборгованість засновників (учасників) щодо внесків до статутного капіталу підприємства, за кредитом - погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу.

Аналітичний облік несплаченого капіталу ведеться за кожним засновником (учасником) підприємства окремо.

Фактичне надходження матеріальних засобів у рахунок внесків в статутний фонд підприємства, відображається по дебеті, рахунків 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи», 12 «Нематеріальні активи», 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», 15 «Капітальні інвестиції», рахунків з обліку товарно-матеріальних цінностей, 30 «Каса», 31 «Рахунки у банках» та кре­диту рахунка 46 «Неоплачений капітал».

Зміни статутного капіталу підприємства, у зв'язку з придбанням основних засобів та нематеріальних активів, їх вибут­тям (списання) і нарахуванням зносу на рахунку 40 «Статутний капітал» не відображаються.

Статутний капітал може бути збільшений за рахунок влас­них ресурсів підприємства шляхом направлення на цю мету час­тини прибутку звітного року або нерозподіленого прибутку ми­нулих років.

В першому випадку в бухгалтерському обліку дебе­тується рахунок 443 «Прибуток, використаний у звітному пері­оді», в другому - рахунок 441 «Прибуток нерозподілений» в ко­респонденції з кредитом рахунку 40 «Статутний капітал».

У процесі постачання здійснюється придбання основних засобів, виробничих запасів і товарів, необхідних для забезпе­чення виробництва або реалізації.

У процесі виробництва виробляють продукцію, надають по­слуги або виконують роботи, витрачають основні засоби, вироб­ничі запаси, використовують робочу силу, калькулюють со­бівартість продукції.

У процесі реалізації продають готову продукцію або товари, одержують виручку, виявляють фінансовий результат - прибу­ток або збиток.

Усі три процеси пов'язані між собою (один випливає з іншого) і являють оборот господарських засобів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 442 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...