Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облікова політика підприємства. Формування ринкової економіки, наявність різних форм власності, розширення міжнародних економічних зв’язків українських підприємців є основою для впровадження



Формування ринкової економіки, наявність різних форм власності, розширення міжнародних економічних зв’язків українських підприємців є основою для впровадження в організацію бухгалтерського обліку облікової політики, яку підприємство визначає самостійно.

Облікова політика – це сукупність принципів методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та надання фінансової звітності, тобто це вибір самим підприємством певних і конкретних методів, форми і техніки ведення бухгалтерського обліку, виходячи з діючих нормативних актів і особливостей діяльності підприємства.

Не вважається зміною облікової політики встановлення об­лікової політики для:

- подій або операцій, які відрізняються за змістом від по­передніх подій або операцій;

- подій або операцій, які не відбувалися раніше.

Формування облікової політики підприємства здійснюється головним бухгалтером і затверджується наказом або розпорядженням керівника. Облікова політика, як складова частина фінансової звітності повинна розроблятися кожним підприємством, що зареєстроване у встановленому законодавством порядку.

СТОВ «Удай-Агро» самостійно визначає свою облікову політику і вибирає форму ведення бухгалтерського обліку з дотриманням принципів, встановлених законодавством.

Ступінь свободи підприємства у формуванні облікової політики обмежений державною регламентацією бухгалтерського обліку, яка надана переліком методів і облікових процедур, серед яких однак присутні альтернативні варіанти. Вона визначається можливістю вибору конкретних калькуляцій, переліку бухгалтерських рахунків тощо. Отже, облікова політика підприємства – це не просто сукупність способів ведення обліку, обраних відповідно до умов господарювання, але й вибір методики обліку, яка надає можливість використовувати різні варіанти відображення фактів господарського життя в обліку. Іншими словами, облікову політику в широкому розумінні можна визначити, як управління обліком, а у вузькому – як сукупність способів ведення обліку (вибір підприємством конкретних методів ведення обліку).

Вибір облікової політики СТОВ «Удай-Агро» визначають фактори, що відображені на рис. 3.1.


Рис. 3.1. Фактори облікової політики підприємства

Облікова політика СТОВ «Удай-Агро» висвітлюється в наказі про облікову політику підприємства (додаток Д). Зокрема, в ньому зазначаються організаційні заходи щодо порядку ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, складання та подання звітності, а саме:

- бухгалтерський облік здійснюється бухгалтерією підприємства, яку очолює головний бухгалтер;

- затверджено перелік посадових осіб, які наділяються правом дозволу на проведення господарських операцій;

- затверджено перелік посадових осіб, яким дозволено отримувати та видавати товарно-матеріальні цінності;

- затверджено перелік посадових осіб, які складають звітність, за її призначенням згідно з вимогами Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», національних стандартів (положень) бухгалтерського обліку, звітності з обліку податків та платежів;

- затверджено правила й графік документообігу;

- визначеного відповідального за приймання документації на тимчасове зберігання до архіву підприємства, за зберігання документації в архіві та здавання відповідної документації до державного архіву;

- зазначено, що з метою збереження достовірності даних бухгалтерського обліку і звітності проводити інвентаризацію майна й фінансових зобов’язань, відповідно до ст. 10 Закону «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» та інших нормативних документів;

- загальну відповідальність за ведення податкового обліку покладено на головного бухгалтера та заступника головного бухгалтера.

В наказі закріплено і розподілено за окремими працівниками бухгалтерії конкретні ланки обліку, детально розписано обов’язки щодо ведення податкових документів в таких підрозділах:

- виписування податкових накладних та ведення реєстрів виданих накладних, ведення підрахунку валових доходів доручено бухгалтеру по реалізації продукції;

- ведення реєстрів отриманих накладних, підрахунку валових витрат покладено на бухгалтера по обліку сировини і матеріалів, послуг.

Наказ покладає відповідальність за недопущення несанкціонованого доступу до облікової інформації на головного бухгалтера підприємства.

На СТОВ «Удай-Агро» застосовується комп’ютерна бухгалтерська програма «1С: Підприємство.7.7». Відповідальність за рівень відповідності регістрів обліку, порядку й способу реєстрації й узагальнення інформації, передбачених цією комп’ютерною програмою, вимогами законодавства, покладається на головного бухгалтера підприємства.

Обробка облікової інформації на окремих ділянках (підрозділах) здійснюється таким чином:

- із застосуванням комп’ютерної техніки: відділ обліку та звітності, відділ планування та ціноутворення, відділ постачання, відділ збуту. Відділ нормування праці і заробітної плати, відділ кадрів, технічний відділ, виробничий відділ, відділ контролю якості, центральна лабораторія, транспортно – господарський відділ; склади підприємства;

- без застосування комп’ютерної техніки (ручним способом): відділ безпеки та охорони.

На СТОВ «Удай-Агро» затверджено систему й форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності й контролю господарських операцій.

Згідно з пунктом 1.3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, всі первинні документи, облікові регістри, фінансова, статистична та інші звітності на СТОВ «Удай-Агро» складаються українською мовою.

Економічний аналіз займає суттєве місце в забезпеченні виконання чи не найважливіших вимог до управлінських рішень. На СТОВ «Удай-Агро» є аналітична служба, яка вивчає показники діяльності, що є підставою для розробки та прийняття управлінських рішень, дає змогу правильно оцінити роботу підприємства і його підрозділів, уможливлює значне поліпшення рівня всієї економічної роботи, робить її серйозним стимулом науково – технічного прогресу, підвищення ефективності роботи.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 456 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...