Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інструменти контролю якості



Проблемою у використанні статистичних методів є те, що вони ґрунтуються на знанні методів та інструментів математичної статистики. Саме це ускладнює їх використання персоналом будь-якої організації. Для вирішення даної проблеми професором К. Ісикавою було відібрано сім найбільш простих і доступних статистичних методів, які могли використовуватися працівниками на робочих місцях для аналізу первинних даних. Як видно з рис. 10.11, до складу семи інструментів контролю якості належать такі: контрольний листок; діаграма Парето; причинно-наслідкова діаграма; гістограма; діаграма розкиду; контрольні карти; стратифікація. Усі перелічені інструменти можна використовувати як окремо, визначаючи послідовність їх застосування залежно від поставлених перед системою цілей, так і в сукупності-як систему методів. Призначення та сферу застосування кожного інструмента можна розглянути, користуючись літературними джерелами.

– контрольний листок – інструмент для збору даних та їх первинної обробки (упорядкування), що дозволяє полегшити подальше використання зібраної інформації. Переваги: простота і доступність, це ефективний інструмент для збору та упорядкування первинних даних. Недоліки: людський фактор – можливість помилки при зборі даних;

– контрольна карта – дозволяє відстежувати перебіг процесу і впливати на нього (за допомогою відповідного зворотного зв’язку), щоб попередити відхилення від вимог, що висуваються до процесу. Являє собою графічну залежність показників контрольованого параметра в часі. Переваги: простий і ефективний інструмент для контролю і налагодження виробничих процесів. Недоліки: вимагає знань основ статистики, що ускладнює його застосування;

– діаграма Парето – різновид стовпчикової діаграми, дозволяє розподілити зусилля для вирішення виникаючих проблем і виявити основні причини, з яких потрібно починати діяти. Переваги: простота та наочність, дозволяє зосередити зусилля на причинах і проблемах, усунення яких призведе до найбільшого поліпшення. Недоліки: для повного аналізу вимагає знання додаткових інструментів, зокрема АВС-аналізу;

– діаграма стратифікації – дозволяє зробити відбір даних, що відображають необхідну інформацію про процес. Передбачає розшарування даних, тобто групування в залежності від умов їх одержання і обробку кожної групи окремо. Переваги: забезпечує більшу точність при дослідженні вибірки, дозволяє заощадити трудові та грошові витрати в силу дослідження меншої вибірки. Недоліки: вимагає значних зусиль для виділення і аналізу страт, можливо неправильний поділ на страти, що тягне за собою подальшу помилку в дослідженні;

– гістограма – стовпчиковий графік, висота якого показує число даних, що потрапили в кожний інтервал. Дає наочне зображення того, з якою частотою повторюється те чи інше значення або група значень. Переваги: наочність, дозволяє зробити висновок про найбільш значущі фактори, що впливають на досліджуваний процес. Недоліки: тривалий період збирання інформації, якщо неясні умови контролю необхідно застосувати додаткові методи;

– діаграма розсіювання – дозволяє визначити вид і тісноту зв’язку між парами відповідних змінних. Переваги: наочність і простота оцінки зв’язків між двома змінними. Недоліки: слід залучати тих, хто володіє інформацією про продукцію, щоб виключити неправильне використання цього інструменту.

– діаграма Ісікави «риб’ячий скелет» – дозволяє виявити найбільш істотні фактори, що впливають на кінцевий результат. Переваги: простота і наочність, структурує, відображає і співвідносить причини з наслідками, дозволяє виявити відповідальних осі. Недоліки: може стати складною, вимагає терпіння, зв’язки між діями і факторами важко піддаються розумінню.

Кожне підприємство самостійно визначає який метод, або групу методів використовувати для аналізу та контролю якості продукціїна кожній стадії життєвого циклу. Одним із найважливіших критеріїв вибору є співвідношення витрат, як матеріальних так і трудових, з отриманим результатом – економії на попередженні браку, а також простота і технічні можливості застосування того чи іншого методу. Відповідно, найбільш ефективні результати контролю можуть бути досягнуті лише при правильному виборі та застосуванні статистичних методів контролю.

Лекція 33. Інструменти управління якістю та процес розгортання функції якості (QFD) (2 год.)

1. Інструменти управління якістю.

2. Вимоги споживача залежно від профілю якості.

3. Ключові елементи та інструменти Розгортання Функції Якості.

  1. Інструменти управління якістю

До інструментів управління якістю відносяться: діаграма споріднення, діаграма зв'язків, деревовидна діаграма, або дерево рішень, матрична діаграма, стрілочна діаграма, діаграма процесу здійснення програми, матриця пріоритетів (аналіз матричних даних).

Діаграма споріднення — це інструмент, що дозволяє виявити основні порушення процесу (або можливості його поліпшення) шляхом об'єднання споріднених усних даних, зібраних у результаті «мозкової атаки».

Діаграма зв'язків — інструмент, що дозволяє виявити логічні зв'язки між основною ідеєю, проблемою або різними даними. Завданням цього інструмента управління є встановлення відповідності основних причин порушення процесу, виявлених за допомогою діаграми споріднення, тим проблемам, які вимагають рішення.

Деревовидна діаграма - інструмент, що забезпечує систематичний шлях вирішення істотної проблеми, або задоволення потреб споживачів, представлених на різних рівнях. Деревовидна діаграма будується у вигляді багатоступінчастої деревоподібної структури, елементами якої є різні способи рішення проблеми.

Матрична діаграма — інструмент, що виявляє важливість різних зв'язків. Цей інструмент служить для організації величезної кількості даних, так що логічні зв'язки між різними елементами можуть бути графічно проілюстровані. Метою матричної діаграми є зображення контуру зв'язків і кореляцій між завданнями, функціями й характеристиками з виділенням їхньої відносної важливості.

Стрілочна діаграма — інструмент, що дозволяє спланувати оптимальні строки виконання всіх необхідних робіт для якнайшвидшої й успішної реалізації поставленої мети. Цей інструмент використовується для забезпечення впевненості, що планований час виконання всієї роботи й окремих її етапів по досягненню кінцевої мети є оптимальним.

Діаграма процесу здійснення програми — інструмент для оцінки строків і доцільності проведення робіт з виконання програми у відповідності зі стрілочною діаграмою з метою їхнього коректування в ході виконання.

Являє собою діаграму, що відображає послідовність дій і рішень, необхідних для одержання необхідного результату. Застосування даної діаграми найбільш ефективно, коли розробляється нова програма досягнення необхідного результату, можливі “катастрофи” при плануванні процесу.

Матриця пріоритетів — інструмент для обробки великої кількості числових даних, отриманих при побудові матричних діаграм, з метою виявлення пріоритетних даних. Застосовується в тих випадках, коли виникає необхідність представити чисельні дані з матричних діаграм у більш наочному вигляді.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 3622 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...