Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Походження партій



Суперництво політичних груп, об’єднаних навколо впливових чи родин популярних лідерів, протягом багатьох століть складало характерну, істотну рису політичної історії. Але такі організації, що ми називаємо політичними партіями, виникли в Європі й у Сполучених Штатах не раніше початку 19 століття.

Наприклад, у тексті американської Конституції, Декларації прав і воль громадянина, в інших політичних документах кінця 18 в. немає навіть згадування про політичні партії.

Перші виникли в Древній Греції і являли собою невеликі угруповання, здебільшого не мали організаційної структури. Вони виражали інтереси значної частини пануючого класу.

У період буржуазної революції XVII – XVIII вв. партії, як політичні організації не проводили самостійної політики, а найчастіше підпадали під вплив релігійних, станових, сімейно родових об’єднань [19].

Формування партій було досить тривалим і складним процесом. Спочатку активно діяли тільки в період виборчих компаній. Вони не мали постійно діючих місцевих організацій.

Політичні партії зі звичними для нас ознаками (оформлене членство в партії, партійні квитки, внески, внутріпартійна дисципліна) з’явилися в Європі з виникненням масового робочого руху. Існуючі зараз політичні партії за організаційною структурою можна віднести до двох основних типів: організаційно оформленим і організаційно неоформленим. У партіях першого типу члени партії одержують партійні квитки і платять партійні внески. В організаційно неоформлених партіях немає офіційного членства, а для того, щоб вважатися членом такої партії, досить проголосувати на виборах за висунутого нею кандидата. Найбільш відомими прикладами другого типу партій є республіканська і демократична партії США. Там у 30-і роки XX століття формується сучасна двопартійна модель, для якої характерні основні ознаки:

– масове залучення виборців у політичний процес;

– дослідження реформаторських методів ведення державних справ;

– зростання ролі партійних лідерів у суспільному житті;

– динамізм політичних відносин.

Найбільший ріст чисельності партій у Росії довівся на підйом революційного руху в 1905 р. початок цьому процесу відкрив царський маніфест від 17 жовтня.

У політичному житті Росії в першій чверті XX століття в різні періоди функціонувало 87 партій.

Зараз у світі діє більш 500 партій і громадських організацій.

Загальне, що присутнє сучасним політичним партіям і що відрізняє їх від партії початку і першої половини 19 в., – наявність партійного апарата, тобто організованої групи людей, для якої партійна, політична діяльність є професією[20].

Структура партійного апарата відповідає насамперед задачам ведення виборчої боротьби.

Кожна партія створювалася для захисту інтересів визначеної соціальної групи. Поступово вона залучала до себе всі нові і нові шари виборців У результаті партії стали здебільшого об’єднаннями, у яких у тім чи іншім сполученні представлені інтереси різних соціальних груп. З цієї причини партії, як правило, неоднорідні і мають усередині себе фракції – групи, що висувають програми, відмінні від загальної програми партії.

Існування в партії декілька фракцій, напрямків, не послабляють партію, а навпаки, роблять її політику більш гнучкої, оскільки допомагають їй зберегти свій вплив серед різноманітних груп виборців, враховувати різноманіття соціальних, економічних, політичних інтересів у суспільстві.

Політика партії виробляється в ході внутріпартійної боротьби між різними фракціями і плинами.

Ті шари суспільства, серед яких партія користається найбільшим впливом і які підтримують її протягом тривалого часу, складають її соціальну базу, а виборці, що регулярно віддають їй голосу на виборах, – її електорат. Традиційною соціальною базою соціал-демократичних партій у Європі був робітничі клас; ліберально-демократичних підтримували середні шари (службовці, інтелігенція, дрібні підприємці і т.д.); аграрні партії спиралися на селянство; партії, що займали консервативні позиції, одержували підтримку великих власників, частини селянства і середніх шарів.

Приблизно в середині 20 в. ситуація змінилася. Великі партії одержують на виборах голосу виборців, що належать до різних груп населення. Так, за соціал-демократів голосують не тільки робітники, але і що службовці, інтелігенція, дрібні і середні власники. Партії консервативної орієнтації підтримують робочі та службовці, члени профспілок і підприємці.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 223 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...