Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індекси динаміки середнього рівня інтенсивного (якісного) показника



На динаміку середньої величини, за допомогою якої відображається-рівень якісного показника, впливають одночасно два фактори:

- зміна значень показника (наприклад зміна, р);

- зміна структури сукупності, тобто питомої ваги окремих одиниць

сукупності в загальній їх кількості

Індекси середньої величини якісного показника: Індекс змінного складу являє собою відношення середніх рівнів якісного показника за поточний період (звітний) до базисного

Величина цьогоіндексу залежить від двох факторів: зміни самого осередненого показника і від зміни співвідношення обсягів.

Індекс фіксованого складу:

Індекс структурних зрушень:

Між цими індексами існує взаємозв’язок

ЗАДАЧА

Маємо дані про продаж молокопродуктів. Розрахувати індекси середніх цін: змінного складу, фіксованого складу і структурних зрушень.

  Базисний період Звітний період
Продукти Ціна за Кількість, Ціна за Кількість,
  1 кг, грн. кг 1 кг, грн. кг
Молоко 1,5   1,2  
Сир        
Разом        

Рішення:

Висновок: Середні ціни на молокопродукти в цілому зросли у звітному періоді на 4,4% у т.ч. за рахунок зміни самих цін середні ціни знизились на 3,7%), а за рахунок зміни структури фізичного обсягу продуктів середні ціни підвищились на 8,4%.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 686 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...