Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ряди розподілу



Результати зведення і групування можна оформляти у вигляді рядів розподілу, статистичних таблиць і графіків.

Статистичний ряд розподілу — це ряд, який характеризує розподіл одиниць сукупності по групах за будь-якою ознакою, різновидності якої розташовані у певному порядку.

Ряди розподілу складаються з двох елементів — варінтів і частот. Варіанта — окреме значення групувальної ознаки, а частоти — кількість елементів у групі з відповідним значенням ознаки. Частоти, які відповідають певній ознаці, можуть подаватись як в абсолютних значеннях, так і у відносних, виражених коефіцієнтом або відсотком (часткою). Накопичену частоту (частку) називають кумулятивною.

Залежно від статистичної природи групувальної ознаки (якісна чи кількісна) ряди розподілу поділяють на атрибутивні та варіаційні. Ряд розподілу, утворений за якісною (атрибутивною) ознакою, називається атрибутивним.

Ряд розподілу сукупності за ознакою, що має кількісне вираження, називається варіаційним. Варіаційні ряди залежно від індивідуальної ознаки поділяють на дискретні і інтервальні. Розподіл студентів факультету за курсами — це варіаційний дискретний ряд розподілу, де курси — варіанти, а кількість студентів — частоти.

За дискретною ознакою, що варіює в широких межах, або за неперервною ознакою будують інтервальний ряд розподілу| При цьому варіанти об’єднуються в інтервали, а частоти (частки) відносяться не до окремого значення ознаки, як у дискретних рядах, а до всього інтервалу.

Для унаочнення часто користуються різними способами графічного зображення варіаційних рядів. Варіаційний ряд можна зобразити у вигляді графіків: полігона (для дискретних рядів) і гістограми (для інтервальних рядів).


полігон

гістограма

Статистична таблиця – це форма найбільш раціонального, наочного і систематизованого викладу числових результатів зведення і обробки статистичних матеріалів

Зовнішній заголовок розташований вверху таблиці і містить місце, час, мету досліджуваної ознаки.
Групування банків України за величиною статутного фонду на 1 березня 20_ року.

Присудок Підмет Кількість Питома вага Інші ознаки
5,0 – 7,5          
7,5 – 10,0          
10,0 – 12,5          
12,5 – 15,0          
В підсумковій стрічні вказується підсумок по конкретній групі.
В цілому

           




Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 551 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...