Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Статистичне спостереження



2.1 Поняття про статистичне спостереження.

2.2 Програмно-методологічні питання статистичного спостереження.

2.3 Організаційні питання статистичного спостереження.

2.4 Форми статистичного спостереження.

2.5 Види та способи спостереження.

2.6 Помилки спостереження та способи їх виправлення.

2.1 Поняття про статистичне спостереження

Статистичне спостереження — це планомірний, науково - організований процес збирання даних щодо масових явищ і процесів, які відбуваються в економічній, соціальній та інших сферах життя, шляхом їх реєстрації за спеціальною програмою, розробленою на основі статистичної методології.

Відповідно до Закону України “Про державну статистику” (стаття 9) статистичні спостереження в нашій країні проводяться органами державної статистики через збирання статистичної звітності, здійснення одноразових обліків, переписів.

Від якості даних спостереження залежать результати подальшого статистичного дослідження. Тому вони мають відповідати певним вимогам.

Перша вимога — це вірогідність даних, тобто їх відповідність реальному стану.

Друга вимога — це повнота даних як за їх обсягом, так і по суті.

Третя вимога — своєчасність даних.

Четверта вимога — порівнянність даних у часі або у просторі.

П’ятою вимогою є доступність даних шляхом публікацій.

Статистичне спостереження здійснюється в три етапи:

1)Підготовка спостереження. Складається докладний план статистичного спостереження.

2)Реєстрація статистичних даних.

3)Формування бази даних.

Статистичне спостереження проводиться у відповідності з планом статистичного спостереження, що містить програмно-методологічні та організаційні питання.

2.2 Програмно-методологічні питання статистичного спостереження.

Програмно-методологічна частина плану — це визначення мети, встановлення об’єкту та одиниць спостереження, складання програми спостереження.

Мета спостереження — отримання статистичних даних, які є підставою для узагальнення характеристики стану та розвитку явища або процесу з визначенням відповідної закономірності. Відповідно до мети визначають об’єкт і одиниці спостере­ження.

Об’єкт спостереження - це сукупність явищ, що вивчаються в процесі спостереження.

Ценз — це набір певних кількісних обмежувальних ознак, за допомогою яких ті чи інші об’єкти відносять до досліджуваної сукупності.

Об’єкт спостереження як сукупність складається з окремих одиниць.

Одиницею сукупності може бути підприємство, людина, факт, предмет, процес тощо.

Одиниця статистичного спостереження — це складовий елемент об’єкту спостереження, який є носієм ознак, що підлягають реєстрації в процесі даного спостереження.

Програма спостереження — це перелік питань, на які намічають дістати відповіді в процесі спостереження відносно кожної одиниці спостереження.

2.3 Організаційні питання статистичного спостереження.

Перед статистичним спостереженням здійснюється ряд підготовчих заходів. Насамперед проводять розрахунок потреби її кадрах, їх підбір і підготовку. Кожний орган спостереження визначає кадровий склад, який забезпечує підготовку і проведен­ий спостереження, проводить інструктаж апарата обліково-економічних служб і залучених до збирання даних осіб щодо організації спостереження та обробки його результатів.

Наступним питанням є обгрунтування місця спостереження.

Місцем спостереження вважають пункт, де безпосередньо реєструються ознаки окремих одиниць сукупності. Для забезпечення вірогідності та своєчасності інформації слід вирішити питання часу та періоду спостереження.

Час спостереження (об'єктивний час) — це час, до якого належать дані спостереження.

В організаційному плані визначаються джерела та способи одержання даних в процесі спостереження.

З метою одержання вірогідних даних в плані спостереження передбачаються заходи з перевірки повноти охоплення всіх одиниць спостереження, організації перевірки роботи осіб, які задіяні в проведенні обстеження та порядок прийому від них зібраних матеріалів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 607 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...