Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік тари та допоміжних матеріалів в аптеках



Тара - самостійна облікова група об’єктів. Вона має важливе значення при транс­портуванні товарів, їх зберіганні та реалізації. За характером використання, функціо­нальним призначенням розрізняють одноразову, багаторазову та інвентарну тару.

Одноразова тара призначена для одноразового обслуговування товару в ході його просування від постачальника до споживача: пакувальний та обгортковий папір, шпагат, стружка, картонні коробки, ящики, пакети тощо. Вона в обліку аптек не відображається, оскільки не підлягає реалізації чи поверненню постачальнику. Якщо ця тара виділена в рахунку, накладній із зазначенням ціни та суми, вона може бути реалізована або знищу­ється з оформленням акта, на підставі якого її вартість відноситься на витрати аптеки. Тара одноразового використання, яка не враховується за даними обліку, підлягає опри­буткуванню як товар.

Багаторазова тара (ящики дерев’яні, фанерні, бочки, мішки тощо) - це тара бага­торазового використання. В аптеку багаторазова тара надходить за тими ж докумен­тами, що й товар. При її надходженні необхідно звертати увагу на якість, відповідність кількості даним супровідних документів. Багаторазова тара, прийнята з товаром без зазначення її вартості в супровідних документах, підлягає оприбуткуванню за середньообліковими цінами відповідно до акта, який складається у двох примірниках: один додається до товарного звіту, другий зберігається у справах аптеки (у матеріально відпо­відальної особи). Оборотна тара обліковується в грошовому і натуральному вираженні в картках складського обліку, в звіті відображається у третьому розділі місячного звіту за середньообліковими цінами.

Інвентарна (постійна) тара призначена для зберігання товарів (металеві бочки, балони для зберігання вогненебезпечних речовин, кисневі балони, бідони для спирту тощо) обліковується в аптеці як майно. Залежно від вартості за одиницю інвентарна тара обліковується як інші необоротні матеріальні активи. Облік інвентарної тари ведеться у натурально-сумовому вираженні в інвентарних картках. Скляний аптечний посуд, в якому готують чи фасують лікарські засоби в аптеці, відноситься до товару.

Для упаковки і оформлення ліків у процесі їх виготовлення і відпуску, внутрішньоаптечних заготовок та фасування, для обробки рецептурного посуду, підтримання санітарного режиму в аптеках використовуються етикетки, пробки, капсули, сигнатури, резинові обхватки; папір пергаментний, вощаний, що миється; дезінфікуючі та інші допоміжні матеріали.

Підставою для оприбуткування допоміжних матеріалів є рахунки або накладні постачальників. Облік допоміжних матеріалів в аптеках відображають у картках склад­ського обліку матеріалів і оборотних відомостях, а їх рух - у товарному звіті в сумовому вираженні за цінами придбання.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2626 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...