Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік руху малоцінних і швидкозношуваних предметів



До малоцінних та швидкозношуваних предметів (далі - МШП) належать предмети, що використовуються не більше 1 року або нормального операційного циклу, якщо він більше 1 року, вартістю до 1000 грн (цінова планка встановлюється в наказі про облікову політику аптеки). До них відносяться: інструменти, господарський і виробничий інвен­тар, аптечний посуд (нерецептурний), апарати та прилади, спеціальне оснащення, спеці­альний одяг, медичні халати.

Згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку МШП обліковуються на рахун­ку 22 “Малоцінні і швидкозношувані предмети”. Аналітичний облік МШП ведеться по видах предметів та однорідних групах. У дебеті рахунку 22 відображаються за пер­вісною вартістю придбані МШП, у кредиті - за обліковою вартістю відпуск МШП, в експлуатацію з одночасним списанням на рахунки обліку витрат, а також списання недостач і втрат від псування таких предметів.) Отже, в аптеці при відпуску МШП для подальшої експлуатації, повна вартість виключається зі складу активів і списується з балансу. Надалі за ними повинен бути організований оперативний кількісний облік в місцях експлуатації матеріально відповідальними особами протягом усього терміну їх фактичного використання. З метою забезпечення збереження МШП в експлуатації на місцях в аптеці організовується належний контроль за їх рухом, зокрема оперативний облік по видах предметів або однорідних групах.

Передача МШП в експлуатацію не означає вибуття предметів, і тому для забезпе­чення достовірності даних бухгалтерського обліку і фінансової звітності аптеки зобов’я­зані проводити інвентаризацію всіх МШП, які є в експлуатації.

Під час інвентаризації перевіряються і документально підтверджуються наявність, стан і оцінка МШП в експлуатації. Проведення з бухгалтерського обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів наведено у табл. 11.4.

Таблиця 11.4





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1455 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...