Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Товар як складова запасів аптеки



Як відомо з підтеми 3.1, товарний запас - це маса лікарських засобів і виробів медич­ного призначення, яка перебуває у сфері обігу та підлягає реалізації. У бухгалтерському обліку до запасів відносяться негрошові оборотні активи, що використовуються суб’єк­тами підприємницької діяльності у виробничому або торговельному обігу і постійно перебувають на різних дореалізаційних стадіях активного перетворення. П(С)БО 9 визначає запаси як активи, що відповідають одній з ознак:

6.9. активи, які утримуються для подальшого продажу;

6.10. активи, які перебувають у процесі виробництва;

6.11. активи, які утримуються для споживання під час виробництва продукції, вико­нання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

Запаси відносяться до складу оборотних активів, тому що можуть бути перетворені на грошові кошти протягом року або одного операційного циклу.

Запаси визнаються активом за таких умов:

6.12. існує ймовірність того, що аптека отримає в майбутньому економічні вигоди, пов’язані з їх використанням;

6.13. вартість запасів може бути достовірно визначена.

Отримані або виготовлені запаси зараховуються на баланс аптеки за первісною вар­тістю, яка складається із суми фактичних витрат на їх придбання або виготовлення.

Первісну вартість запасів у випадку їх надходження до аптеки в результаті при­дбання формують наступні витрати:

6.14. суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вираху­ванням непрямих податків;

6.15. витрати на заготівлю, вантажно-розвантажувальні роботи, транспортування запасів до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів;

6.16. інші витрати, які безпосередньо пов’язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

Не включаються до первісної вартості наступні витрати:

6.17. понаднормові втрати і недостачі;

6.18. витрати на збут;

6.19. процент за використання кредитів.

Як запаси в аптеці обліковуються малоцінні та швидкозношувані предмети, тара, допоміжні матеріали, лікарська рослинна сировина, придбана у заготівельника, а також товар, який має найбільшу питому вагу у складі запасів. Згідно з Положенням (Стан­дартом) бухгалтерського обліку (П(С)БО) 9 “Запаси”, товари - це матеріальні цінності, які придбані за плату і зберігаються на підприємстві з метою подальшого продажу, пер­вісною вартістю яких є собівартість. Як зазначено у підтемі 2.1, крім лікарських засобів промислового виробництва та аптечного виготовлення, до аптечного асортименту від­носяться:

· вироби медичного призначення (у т. ч. оптика);

· дезінфекційні засоби;

· предмети особистої гігієни (засоби для догляду за ротовою порожниною, засоби для гоління та після гоління, мило туалетне, шампуні тощо);

· природні та штучні мінеральні води;

· лікувальне, дитяче та дієтичне харчування та інші спеціальні харчові продукти;

· лікувальні косметичні засоби (креми, шампуні, солі, лосьйони, еліксири тощо);

· репеленти.

Якщо запаси товарів не можуть бути використані або реалізовані (втратили необ­хідні якості, минає термін придатності або з інших причин), вони не повинні відобража­тися в складі активів аптеки, тобто підлягають списанню на операційні витрати звітного періоду.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 927 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...