Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок закупівлі лікувально-профілактичними закладами лікарських засобів і виробів медичного призначення



Лікарське забезпечення хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні у дер­жавних і комунальних лікувально-профілактичних закладах, згідно з Конституцією України (стаття 49), здійснюється безоплатно за рахунок асигнувань, які виділяються для цього з державного та місцевого бюджетів. При цьому забезпечення медичних уста­нов соціально значимими лікарськими засобами (інсулінами, протитуберкульозними препаратами та ін.) за дорученням МОЗ України здійснюється Державним підприєм­ством “Укрмедпостач” шляхом централізованої закупівлі за рахунок коштів державного бюджету і наступного розподілу між регіональними управліннями охорони здоров’я.

Лікувально-профілактичні заклади можуть закуповувати лікарські засоби лише у постачальників, які мають діючі ліцензії на виробництво та/або оптову чи роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Забороняється медичне використання неякісних, фаль­сифікованих та з закінченим терміном придатності лікарських засобів, а також таких, що не зареєстровані в Україні і не мають висновків якості виробників.

Закупівля лікувально-профілактичними закладами лікарських засобів, обладнання, виробів медичного призначення за рахунок (повністю чи частково) державного та міс­цевих бюджетних коштів здійснюється шляхом торгів (тендерів), тобто конкурсного відбору серед пропозицій щонайменше трьох постачальників, який здійснюється з метою ефективного використання коштів відповідних бюджетів, виділених на охорону здоров’я, створення середовища для конкурентного розміщення замовлень і укладання контрактів, запобігання економічно необгрунтованому завищенню цін.

Тендери застосовуються до всіх закупівель товарів, що повністю або частково здій­снюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість їх закупівлі дорівнює або перевищує ЗО тисяч гривень.

Рішення про проведення тендеру приймається МОЗ України, регіональним управ­лінням охорони здоров’я чи лікувально-профілактичним закладом за наявності виділе­них з відповідних бюджетів коштів, достатніх для закупівлі необхідної продукції.

Переможця торгів визначають на основі таких критеріїв: найнижча ціна, термін поставки (виконання), якість та функціональні властивості продукції, післяпродажне обслуговування, умови розрахунків, експлуатаційні витрати, передача технологій та, за необхідності, підготовка кадрів.

З метою забезпечення ефективного використання бюджетних коштів і підтримки вітчизняного виробника Кабінет Міністрів України постановою від 1 вересня 1996 р. № Ю71 затвердив Перелік лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть купувати заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.

Міністерству охорони здоров’я України дозволено щорічно вносити зміни до зазна­ченого Переліку за погодженням з Міністерством фінансів України.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1913 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...