Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика аптек, що здійснюють лікарське забезпечення лікувально-профілактичних закладів



Невеликі лікувально-профілактичні заклади, особливо розташовані у сільській міс­цевості, забезпечуються ліками і виробами медичного призначення через територіальні аптеки.

Великі лікувально-профілактичні заклади забезпечуються лікарськими засобами через мережу міжлікарняних і лікарняних аптек.

Аптека, яка призначена для переважного забезпечення однієї або декількох лікарень, інших закладів охорони здоров’я, а також населення лікарськими засобами і виробами медичного призначення, називається відповідно лікарняною або міжлікарняною апте­кою.

Міжлікарняна аптека організується для забезпечення двох і більше лікувально-про­філактичних закладів з загальною кількістю ліжок не менше 500, а також в населених пунктах, де у всіх лікувально-профілактичних закладах загальне число ліжок складає від 100 до 500.

Лікарняна аптека організується для забезпечення одного лікувально-профілактич­ного закладу з числом ліжок 500 і більше, а також у населеному пункті, де є лише одна лікарня з числом ліжок не менше 100.

Для обслуговування лікувально-профілактичних закладів аптеки можуть мати низку додаткових приміщень, а саме:

· кімната обслуговування медичного персоналу (інформаційна);

· комплектувально-експедиційна;

· заготовочна концентратів та напівфабрикатів (зі шлюзом);

· приміщення для зберігання чистого посуду;

· розпаковувальна;

· матеріальна для отруйних і наркотичних препаратів;

· матеріальна для зберігання термолабільних речовин (холодильна камера);

· матеріальні для зберігання виробів медичного призначення та ін.

Більшість лікарняних і міжлікарняних аптек є самостійними державними і кому­нальними підприємствами. Проте у ряді регіонів лікарняні аптеки передані у підпоряд­кування головних лікарів лікувально-профілактичних закладів на правах їх структур­них підрозділів, тобто вони стали функціонувати як відділення лікарні, а їх утримання здійснюється за рахунок бюджетних коштів. Такі відділення ще називаються аптеками лікувально-профілактичних закладів, і займатися роздрібною реалізацією ліків їм забо­ронено.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2628 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...