Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання № 5. Визначення механічної міцності таблеток



Визначення механічної міцності таблеток проводять на приладах, одні з яких дозволяють визначити міцність на стиск (розкол), інші – міцність на стирання. Об'єктивну оцінку механічних властивостей таблеток можна одержати, проводячи визначення їх міцності обома способами. Це пояснюється тим, що ряд таблетованих препаратів, задовольняючи вимоги на стиск, мають краї, які легко стираються і з цієї причини виявляються недоброякісними.

Міцність на стискання. Механічну міцність таблеток на стискання можна визначати на різних приладах: ХНІХФІ, ТВТ фірми «Ервека» (ФРГ), ПІТ-20 (Маріупольського заводу технологічного устаткування) і ін.

Всі вони працюють за принципом пружинного динамометра. Обертаючи гвинт (прилад ХНІХФІ) за допомогою маховика, стискають випробувану таблетку, поставлену «на ребро», між плунжером і нерухомим опором на корпусі (нульова крапка) до руйнування. Повзунок на шкалі динамометра фіксує навантаження, що викликало руйнування таблетки в кілограмах. Необхідно визначити міцність не менше 3-х таблеток і обчислити середнє арифметичне цих вимірів.

Показник міцності таблеток розраховується за формулою:

К = Р / d · h

де, К - показник міцності, МПа;

Р - руйнівне навантаження;

d - діаметр таблетки, м;

h - висота таблетки по центру, м.

Показник міцності повинен бути 0,45-1,2 МПа.

Одним з показників міцності є міцність таблеток на стирання, що повинна бути не менше 99 %. Для таблеток, покритих оболонкою, міцність на стирання не визначається. Визначення міцності проводять на пристрої для стирання таблеток. Для цієї мети 10 таблеток, знепиленних і зважених з точністю до 0,001 г, поміщають у барабан, закривають кришкою і включають пристрій на 5 хв, що відповідає 100 оборотам барабана. Коли пройде встановлений час таблетки знепилюють і визначають їх масу з точністю до 0,001 г.

Міцність таблеток на стирання у відсотках (П) обчислюють за формулою:

П = 100 – (Рпоч – Ркін / Рпоч) х 100,

де, Рпоч і Ркін - маса таблеток до і після дослідження відповідно, г.

Таблетки пройшли вопробування, якщо П 99%. Форма таблеток не повинна змінюватися в процесі дослідження.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2200 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...