Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методика роботи з відеозаписами



Відеозаписи використовуються для створення в навчальному процесі динамічної наочності в навчанні іноземної мови та оперативної аудіовізуальної опори активізації іноземного спілкування на уроці. Відеокліп як фрагмент відеозапису може використовуватися для ілюстрації мовного матеріалу, створення проблемної і звичайної мовної ситуації, повідомлення інформації відносно початкових умов ситуації спілкування, демонстрації лінгвокраїнознавчих реалій, для репортажу. Відеокліпи являють собою фрагменти сюжетних чи сценарних відеозаписів, відеофільмів, кінофільмів, телепередач або суцільні короткі чи повні відеозаписи будь-якої ілюстрації, факту, явища [5, 109].

Особливу мотиваційну цінність являє собою фрагментарний або сюжетний відеозапис роботи учнівської групи в тих чи інших ситуаціях діяльності. Доцільно робити відео в процесі спільної діяльності вчителя та учнів. Разом з тим підготовка і використання відео можуть стати предметом мовної діяльності та мовного спілкування учнів іноземною мовою. В такому випадку робота з відеозаписом включає:

1. Підготовчий етап;

2. Етап запису відео;

3. Етап відтворення відеозапису;

4. Етап навчального використання відеозапису [11, 48].

На підготовчому етапі складається сценарій. Ця робота найбільш ефективна тоді, коли в її процесі організовується ефективне спілкування учнів іноземною мовою. Воно направлене на підбір ситуації, складання сюжету, сценарію і тексту майбутнього відеозапису, підбір адекватного мовного матеріалу, необхідної літератури, пошук ілюстрацій тощо.

На етапі відеозапису використовуються різноманітні ситуації спільної діяльності (підготовка і проведення зйомки, спілкування учасників, перегляд фрагментів, їх аналіз, виправлення помилок, оцінка роботи). Відеозапис повинен здійснюватися при обов’язковому дотриманню правил спілкування іноземною мовою. При цьому учні засвоюють необхідний новий та закріпляють вже вивчений мовний матеріал, працюють зі словниками і довідниками, країнознавчою літературою, книжками для читання, з різноманітними відео- та кіно матеріалами.

На етапі відтворення відеозапису потрібно використовувати різноманітні прийоми аналізу і дискусії в процесі його оцінки та опису на основі керованого та вільного спілкування учнів іноземною мовою.

На етапі учнівського використання відеозапису застосовується та ж сама методика, що й при роботі з діафільмом, кіно фрагментом, кіно. Таким чином робота з відео включає:

1. Додемонстраційний етап. Перед показом відеозапису учням пропонуються такі орієнтири як запитання по змісту, запитання і варіанти відповідей до них, задачі на оцінку і характеристику змісту відеозапису. Тут також вводяться і закріплюються нові знання, аналізуються використовувані в тексті висловлювання, здійснюється перевірка попередньо вивченого лексичного і граматичного матеріалу, формується соціально-психологічний фон для подальшого сприймання форми та змісту відео;

2. Демонстраційний етап. Демонстрація відеозапису повинна супроводжуватися активною діяльністю учнів. Їм можна запропонувати програму управління сприйняття відео у формі анотації, схеми сценарію, тез, плану, опорних слів і фраз. Учні можуть також робити записи у конспекті;

3. Післядемонстраційний етап. На даному етапі перевіряється ефективність використання в процесі перегляду відеозапису орієнтирів сприйняття, здійснюється контроль розуміння змісту та використовуваних мовленнєвих засобів. Доцільно використовувати опитувальну роботу, драматизацію, рольове відтворення тексту, різних ситуацій спілкування, їх вирішення та доповнення [7, 298].

Правильна реалізація цих етапів в навчанні іноземної мови сприятиме ефективності навчання та успішності оволодіння матеріалом.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 510 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...