Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Недерж. пенс. фонди



Недерж. пенс. фонд (далі пенс. фонд) – юрид. особа, створена відповідно до ЗУ “Про недерж. пенс. забезпеч.”, яка має статус неприбуткової організації, функціонує та провадить діяльність виключно з метою накопич. пенс. внесків на користь учасників ПФ з подальшим управлінням пенс. активами, а також здійснює пенс. виплати учасникам зазначеного фонду у визначеному ЗУ порядку. Засновником відкритого пенс. фонду можуть бути будь-які одна чи декілька юрид. осіб з урахуванням обмежень, встановлених ч. 11 ст. 6 ЗУ. Недерж. пенс. фонди створ. на підставі рішення засновників та не мають на меті одержання прибутку для його подальшого розподілу між засновниками. Недерж. пенс.забезпеч.є для ПФ виключним видом діяльності. Провадження ПФ ін. діяльності, не передбач. ЗУ, забороняється. Єдиним органом управ. ПФ є рада ПФ. ПФ не може брати на себе зобов'яз., не пов'язані з діяльністю з недерж. пенс. забезпеч. ПФ не несе відповідальності за зобов'яз. держави, а держава не несе відповідальності за зобов'яз. ПФ, що зазначається у кожному пенс. контракті.

Учасниками ПФ є:

- фіз. особа, на користь якої сплачуються пенс. внески до недерж. пенс. фонду і яка має право або набуде право на одержання пенс. виплат з такого фонду, є учасником фонду;

- особа, яка сплачує пенс. внески на користь учасника фонду шляхом перерах. коштів до недерж. пенс. фонду відповідно до умов пенс. контракту, є вкладником фонду.

69. Інститути спільного інвестув. (ІСІ).

ІСІ – корпоративний ін вест. фонд або пайовий ін вест. фонд, який провадить діяльність, пов'язану з об'єднанням (залученням) грош. коштів інвесторів з метою отримання прибутку від вкладення їх у ЦП ін. емітентів, корпоративні права та нерухомість. ІСІ залежно від порядку здійснення його діяльності може бути відкритого, інтервального та закритого типу.

ІСІ належить до відкритого типу, якщо він бере на себе зобов'яз. здійснювати у будь-який час на вимогу інвесторів викуп ЦП, емітованих цим ІСІ.

ІСІ належить до інтервального типу, якщо він бере на себе зобов'яз. здійснювати на вимогу інвесторів викуп ЦП, емітованих цим ІСІ протягом обумовленого у проспекті емісії строку, але не рідше 1 разу на рік.

ІСІ належить до закритого типу, якщо він не бере на себе зобов'яз. щодо викупу ЦП, емітованих цим ІСІ до моменту його реорганізації або ліквідації.

ІСІ може бути строк. або безстрок..

Строк. ІСІ створ. на певний строк, встановлений у проспекті емісії, після закінч. якого зазначений ІСІ ліквідується або реорганізується. ІСІ закритого типу може бути лише строк.

Безстрок. ІСІ створ. на невизначений строк.

ІСІ може бути диверсифікованого і недиверсифікованого виду. ІСІ, які не мають усіх ознак диверсифікованого ІСІ, є недиверсифікованими. У разі якщо недиверсифікований ІСІ закритого типу здійснює виключно приватне розміщення ЦП власного випуску та активи якого більш, ніж на 50% склад. з корпоративних прав та ЦП, що не допущені до торгів на фондовій біржі або у торг.-інформац. сист., він вваж. венчурним фондом. Учасниками венчурного фонду можуть бути тільки юрид. особи.

78. Біржі.

Фондова біржа – організаційно оформлений, постійно діяючий ринок, ня якому здійснюється торгівля ЦП.

Товарна біржа – це об’єднання торговців із метою впорядкування і полегшення торгівельних операцій. Вона діє на товарному ринку та ринку природних ресурсів.

Біржа праці, яка діє на ринку праці займається надання послуг по працевлаштуванню та контролем за цими послугами.

Фондова біржа – це орг-ція, яка створ. без мети отримання прибутку та займається виключно орг-цією укладання угод купівлі-продажу ЦП та їх похідних. Вона не може здійснювати операції з ЦП від власного імені та за доруч. клієнтів, а також виконувати ф-ції депозитарію.

Фондову біржу може бути створено не менш як 20 засновниками – торговцями ЦП, які мають дозвіл на здійснення комерц. і комісійної діяльн. по ЦП за умови внесення ними до статутн. фонду не менш як 10 тис. н.min доходів громадян. Фондова біржа набуває прав юрид. особи з дня її реєстрації Держ. комісією з ЦП та фондового ринку.

87. Ф-ції Держ. комісії з ЦП та фондового ринку.

Держ. комісія з ЦП та фондового ринку виконує ф-ції, які тісно пов’язані з її організаційною структурою, а саме:

1. управління розвитком законод. та координація освітніх програм.

2. регулювання розвитку ринку ЦП, яке включає регулювання саморегулівних орг-цій та бірж і регулюв. реєстраторської, депозитарної та розрах.-кліринг. діяльності.

3. управління ін вест. діяльністю, яке включає контроль за діяльн. ІСІ

4. управління корпоративними фінансами, яке включає роботу з емітентами

5. управління ліцензуванням діяльн. проф. учасників ринку ЦП

6. управління звітністю учасників ринку ЦП

7. здійснення контрольно-правових робіт, що включає контроль за діяльн. учасників ринку ЦП, фін. моніторинг, захист прав інвесторів.

8. управління організац.-аналіт. забезпеч. роб. керівника

9. управління фінансув. та бух. обліком

10. робота з кадрами

89. Правове забезпечення ринку фін. послуг в Укр.

22.07.2003 № 740/2003 Указ Президента Укр. “Про заходи щодо розвитку сист. протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансув. тероризму”

19.07.2003 № 532/2001 Указ Президента Укр. “Про додатк. заходи щодо боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом”

09.07.2003 № 1057-ІV ЗУ "Про недерж. пенс. забезпеч."

09.07.2003 № 1058-ІV ЗУ “Про загальнообов'язкове держ. пенс. страх.”

25.06.2003 № 3322-ХII ЗУ “Про науково-технічну інформацію”

19.06.2003 № 978-IV ЗУ "Про фін.-кредитні механізми і управл. майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю"

19.06.2003 № 979-IV ЗУ "Про іпотечне кредитув., операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати"

22.05.2003 № 851-IV ЗУ “Про електронні документи та електронний документообіг”

22.05.2003 № 852-IV ЗУ “Про електронний цифровий підпис”

26.04.2003 № 644 Постанова КМУ “Про затвердж. Порядку реєстрації фін. операцій суб'єктами первинного фін. моніторингу”

24.04.2003 № 40 Наказ Держ. департаменту фін. моніторингу ”Про затвердж. Вимог до організації фін. моніторингу суб'єктами первинного фін. моніторингу у сфері запобігання та протидії запровадженню в легальний обіг доходів, одержаних злочинним шляхом”

04.04.2003 № 292/2003 Указ Президента Укр. “Про Положення про Держ. комісію з регулюв. ринків фін. послуг Укр.”

29.01.2003 № 140 Постанова КМУ “Про затвердж. Програми протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, на 2003 рік”

11.12.2002 № 1153/2002 Указ Президента Укр. "Про Держ. комісію з регулюв. ринків фін. послуг Укр."

28.11.2002 № 249-IV ЗУ “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом”

20.12.2001 № 2908-ІІІ ЗУ "Про кредитні спілки"

12.07.2001 № 2664-III ЗУ "Про фін. послуги та держ. регулюв. ринків фін. послуг"

15.03.2001 № 2299-III ЗУ "Про ІСІ (пайові та корпорат. інвест. фонди)”

02.02.2001 № 98 Постанова КМУ “Про затвердж. Програми розвитку страх. ринку Укр. на 2001 - 2004 рр.”

29.04.1999 № 747 Постанова КМУ "Про впорядкування діяльн. страх. брокерів”

07.03.1996 № 85/96-ВР ЗУ "Про страхування "

05.07.1994 № 80/94-ВР ЗУ “Про захист інформації в автоматиз. сист.”

02.10.1992 № 2657-XII ЗУ “Про інформацію”.

85. Ф-ції Держ. комісії з регулюв. ринків фін. послуг.

Держ. комісія з регулюв. ринків фін. послуг виконує ф-ції, які тісно пов’язані з її організаційною структурою, а саме:

1. управл. організ.-аналіт. забезпеченням роб. керівника

2. управл. розвитку ринку фін. послуг та Європейської та Євроатлантичної інтеграції

3. держ. регулюв. та розвиток ринку фін. послуг

4. страх. нагляд

5. нагляд за установами недерж. пенс. забезпеч.

6. нагляд за кредитними установами

7. нагляд за фін. компаніями

8. управл. бух. обліком та матер.-техн. забезпеч.

9. управл. інформац. технологіями

10. робота з кадрами держ. служби, їх підготовка

11. ф-ція діловодства

12. здійснення контролю

75. Реєстратори та агенти по трансферту.

Агент по трансферту. У цій якості банк веде реєстр власників ЦП, вносить у нього всі зміни, що стосуються зміни чи власника зведень, насамперед адресних, про наявних власників, а також виписує сертифікати новим власникам, що купили відповідні папери, і перелічує дивіденди. Крім того, агент по трансферті може взяти на себе обслуговув. акціонерів, що беруть участь у програмі реінвестув. дивідендів, якщо корпорація, по акціях якої банк є трансферним агентом, має таку програму. Звичайно трансферний агент також розсилає акціонерам перед заг. зборами бланки доручень на голосування і веде підрахунок голосів на зборах.

Реєстратори або держателі реєстру – юрид. особи, що мають спеціальну ліцензію й займаються збором, фіксацією, обробкою, зберіганням і наданням даних, які складають сист. ведення реєстру власників ЦП. Реєстр, який складається на певну дату, дозволяє ідентифікувати власників ЦП і являє собою список зареєстрованих власників з вказівкою к-сті, номінальної вартості, категорії іменних ЦП, що належать їм. Реєстр необхідний, передусім, емітенту для виконання зобов'язань перед держателями ЦП, яким виплачуються дивіденди, розсилаються запрошення на збори акціонерів і т. ін. Незалежні реєстратори і депозитарії в Укр. об'єднані в Професійну асоціацію реєстраторів і депозитаріїв, яка координує їхню діяльність.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 214 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...