Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми мислення



Поняття — це думка, у якій відображаються загальні, важ­ливі й помітні ознаки предметів і явищ дійсності. У понятті вклю­чене те, що не можна безпосередньо сприйняти за допомогою наших органів чуття.

Судження — це відображення зв'язків між предметами і явищами дійсності чи між їхніми властивостями й ознаками. Судження є висловленнями когось про щось. Вони затверджу­ють або відкидають будь-які відносини між предметами, поді­ями, явищами дійсності.

Умовивід — це такий зв'язок між думками (поняттями, суд­женнями), у результаті якого з одного чи декількох суджень ми одержуємо інше судження, вилучаючи його зі змісту вихідних суджень

— Індукція і дедукція — це способи утворення висновків, що відображають спрямованість думки від окремого до загального чи навпаки

— Індукція — рух думки від одиничних тверджень до загального знання Результат індуктивного умовиводу — загальне судження

— Дедукція — рух знання від більш загального до менш за­гального

ІНДИВІДУАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ МИСЛЕННЯ

Самостійність мислення (дивергентність, нешаблонність) -це вміння побачити і поставити нове запитання, нову проблему, спробувати розв'язати їх в особливий спосіб.

Ініціативність мислення виявляється в прагненні самостій­но шукати і знаходити шляхи та засоби для розв'язання задачі,

Широта мислення - це здатність охопити питання в цілому. Людей, які мають цю властивість, називають людьми з широким світоглядом. Однак не слід плутати широке мислення з поверхо­вим. Тому широке мислення, як правило, буває глибоким, тобто таким, що відображає найбільш суттєві властивості та якості, зв'язки й відношення дійсності.

Критичність мислення характеризується вмінням людини об'єктивно оцінювати власні та чужі думки, зважувати всі «за» і «проти».

Гнучкість мислення виявляється у легкості, свободі думки при виборі способу розв'язання нових задач, умінням швидко пе­реключатися з одного способу розв'язання на інший. Шаблон­ність, стереотипність, ригідність, тобто інертність мислення, - це якості, протилежні гнучкості.

Швидкість розуму - це здатність людини швидко розібратись у складній ситуації, швидко її вирішити. Від швидкості розуму необхідно відрізняти квапливість думки. Квапливість думки - ознака негативна, оскільки свідчить про лінощі розуму, відсутність звички до тривалої праці.

Основні функції мислення

— Пізнавальна (відображення світу і самовідображення)

— Проектувальна (побудова планів, проектів, моделей практичної і теоретико-пізнавальної діяльності)

— Прогностична (прогнозування або передбачення наслідків своїх дій, своєї діяльності, прогнозування майбутнього)

— Інформаційна (засвоєння інформації про знання та її смислове перероблення)

— Технологічна (розроблення правил, норм, стандартів, рецептів життєдіяльнсті людини і суспільства в різних формах та проявах)

— Рефлексивна (самопізнання розуму, самоаналіз)

— Інтерпретаторська (тлумачення, осмислення продуктів людської культури)

— Аналітична і синтетична

— Постановка та розв'язання різноманітних задач і проблем





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...