Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об'єкти досліджень і основні біохімічні показники



Об'єктами біохімічного дослідження являються повітря, що видихається, кров, сеча, слина, м'язова тканина.

У повітрі, яке видихається, визначають параметри енергетичного обміну – кількість кисню і вуглекислого газу, що є показниками інтенсивності енергообміну, вказує на долю в них анаеробного та аеробного механізму ресинтезу АТФ.

Кров – один з найбільш важливих об'єктів, аналіз крові свідчить про стан гомеостазу внутрішнього середовища та про її зміни під впливом спортивної діяльності.

Аналіз сечі відображає функцію нирок, а також динаміку процесів метаболізму в різних органах і системах. При різних патологічних станах з сечею виділяються речовини, яких в нормі в сечі немає: глюкоза, білок, кетонові тіла, жовчні пігменти, кров, ферменти та інше. Визначення цих сполук використовують для діагностики окремих захворювань, а також у практиці спорту для контролю ефективності тренувального процесу, стану здоров'я спортсмена.

Слину зазвичай використовують паралельно з іншими біохімічними об'єктами. В ній визначають електроліти (Na, К), активність ферментів, рН.

М'язова тканина є надзвичайно важливим об'єктом біохімічного контролю діяльності м'язів. У м'язах визначають скорочувальні білки (актин, міозин), АТФ-азу, КрФ, глікоген, молочну кислоту, електроліти та інше. За їхнім вмістом судять про функціональний стан м'язів, про їхній енергетичний потенціал тощо.

У практиці спорту використовують визначення наступних показників:

1) енергетичні субстрати (АТФ, КрФ, глюкоза, вільні жирні кислоти);

2) ферменти енергетичного обміну (АТФ-аза, КрФ-кіназа, цитохромоксидаза, лактатдегідрогеназа та інші);

3) проміжні та кінцеві продукти обміну (молочна кислота, піровиноградна кислота, кетонові тіла, сечовина, креатин, креатинін, сечова кислота, вуглекислий газ та інше);

4) показники кислотно-лужної рівноваги крові (рН, парціальний тиск СО2, резервна лужність або надлишок буферних основ, та інше);

5) регулятори обміну речовин (гормони, ферменти, вітаміни, активатори, інгібітори);

6) мінеральні речовини (бікарбонати, фосфати та інше);

7) вміст загального білка, білкових фракцій крові;

8) анаболічні стероїди та інші заборонені речовини у практиці спорту (допінги).





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 585 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...