Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль вітамінів у забезпеченні роботи м'язів



В умовах м'язової діяльності вітаміни виконують важливу регуляторну роль, оскільки забезпечують високу швидкість метаболічних та окислювальних процесів, пов'язаних із механізмами енергоутворення, біосинтезу білка та вуглеводів, процесами перекисного окислення ліпідів, обміном мінеральних речовин тощо. Тому недостатнє забезпечення організму спортсмена окремими вітамінами призводить до зниження фізичної працездатності. При цьому знижуються як анаеробні, так і аеробні енергетичні можливості спортсменів.

Добова потреба у вітамінах спортсменів в окремих видах спорту суттєво збільшена порівняно з людьми, які ведуть малорухомий образ життя. Це пов'язане з великими енергозатратами спортсменів при фізичних навантаженнях, що досягають 5 тис. ккал/добу й більше, а також збільшенням швидкості обміну вітамінів. У таких випадках для підтримання фізіологічного рівня вітамінів норми їхнього споживання можуть перевищувати рекомендовані у 2-3 рази.

В залежності від спрямування харчуванню та специфіки м'язової діяльності в окремих видах спорту рекомендується споживання різних вітамінів. Наприклад, у видах спорту на витривалість застосовуються переважно вітаміни, що сприяють засвоєнню вуглеводів та утилізації кисню (В1, В3, С, Е); у швидкісно-силових видах спорту – вітаміни, які мають анаболічний ефект і посилюють біосинтез білка (В2, В6, В12, С, Е).

Лише постійно збалансований за вітамінами й мінеральними речовинами харчовий раціон дозволяє спортсменові покращувати спортивні результати без ускладнень стану здоров'я у процесі багаторічних тренувань.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1639 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...