Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Керамічні товари



Кераміка набула широкого поширення в усіх галузях повсякденного життя - у побуті (різноманітний посуд), будівництві (черепиця, цегла, труби, облицювальні плитки, скульптурні деталі), у техніці, на різноманітному транспорті, у скульптурі, прикладному мистецтві.

Кераміка - вироби і матеріали, отримані спіканням глини або її сумішейз мінеральними добавками, а також оксидів та інших неорганічнихсполук. Найпоширенішими технологічними видами кераміки є:теракота, гончарнівироби, майоліка, фаянс, фарфор (порцеляна), ситали.

Теракота - це керамічні неполив'яні вироби з кольоровим простим черепком, які мають художнє й утилітарне значення. (посуд, вази, скульптура, іграшки, кахлі, облицювальні (оздоблювальні) плитки та архітектурні деталі). Після випалу теракота набуває характерного кольору(від кремового до червоно-коричневого або чорного) і фактури (відгрубозернистої до тонкої із суцільним або з частковим поліруванням).

Майоліка - це вироби з кольорової випаленої глини з великим пористим черепком, вкриті поливою. їм властиві масивність форми, плавність силуету, яскравий блиск полив, контрастне співвідношення кольорів. Водопоглинання майоліки - до 15%. Невелика спеченість черепка майолікизнижує її термостійкість (4 теплоудари) і збільшує товщину стінок виробів. Вкривають поверхню майолікових виробів легкоплавкими (прозорими, кольоровими) поливами й ангобами (забарвленою глиною).

Фаянс - це щільні дрібнопористі, якправило, білі вироби тонкої кераміки.. Фаянс характеризується великими показниками пористості і водопоглинання (9-12%). Саме тому всі фаянсові виробивкривають тонким суцільним шаром водонепроникної поливи. Фаянс виготовляють із каоліну, з пластичних глин кварцу та польового шпату

Характерними ознаками фаянсу є: жовтуватий відтінок білогочерепка; глухий, швидко затихаючий дзвін від ударів по виробу палички, не просвічується

Фарфор - вироби з тонкої кераміки, спечені, непроникні для води і газу, як правило, білі (зблакитним відтінком, дзвінкі, тонкі шари (до 2,5 мм) просвічуються.

Фарфор має велику механічну міцність, термічну і хімічну стійкість,електроізоляційні властивості. Застосовується для виготовлення високоякісного посуду, художньо-декоративних і санітарно-технічних виробів, корозійностійких апаратів хімічної технології, електро- і радіодеталей, низькочастотних ізоляторів тощо. Фарфор виготовляєтьсяпереважно високотемпературним випалюванням тонкодисперсної суміші каоліну, пластичної глини, кварцу і польового шпату.

Залежно від компонентноговмісту фарфорової маси розрізняють так званий твердий і м'який фарфор. М'який має трохи меншутвердість порівняно з твердим, М'який фарфор містить 50% кісткової золи, кварц, каолінта інші компоненти. Кістковий фарфор характеризується найбільшоюбілістю і просвічуваністю. У повсякденному житті (посуд) і в техніці(електроізолятори) використовується переважно твердий фарфор.З м'якого фарфору виготовляють здебільшого художні вироби. Найхарактернішими ознаками фарфору є: 1) великий (понад50%) вміст каоліну; 2) найбільша щільність і міцність черепка, на відміну від будь-якої кераміки; 3) дзвінкість, висока білість з блакитнимвідтінком, просвічування тонких шарів.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 904 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...