Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи виготовлення виробів зі скла



Вироби зі скла отримують за такою схемою: приготування скломаси (підготовка сировини, складання шихти, варіння скла); виготовлення скляних виробів; оздоблення (декорування).

Підготовка сировини зводиться до її очищення, подрібнення,збагачення, сушіння, просіювання. Суміш підготовлених матеріалівназивають шихтою. До її складу додають бій зі скла, а потім варять ускловарних печах.

Виготовлення скляних виробів складається з формування, випалення та обробки. До методів формування виробів із скла відносять такі: видування, пресування, пресовидування, відцентрове лиття.

Видування може бути механізованим, ручним.При ручному видуванні використовують трубку "самодувку",що служить для формування виробів; комбінованим методом (видування і пресування) виготовляють вироби на ніжці.

Ознаками видувних виробів є: незначна товщина стінок (нерідко тонше 2 мм), високий ступінь прозорості, складні різноманітні форми виробів, висока термостійкість; різноманітний складний декорвідсутність слідів від прес-форми.

Пресування - найпоширеніший з економічних способів виготовлення виробів зі скла. Вони формуються на пресах, що складаються з матриці - для отримання зовнішньої форми, пуансона - для одержання внутрішніх форм виробів таформовочного кільця - для формування краю виробу. Нерідко виробискладних форм розбірні. На них залишаються сліди від прес-форми, шви. Вироби, одержані пресуванням, відрізняються від видувних більшою товщиною стінок та масою, меншою прозорістю і термостійкістю, нерівномірністю товщини стінок, значною товщиною денця, відбитками від прес-форми. Такі вироби, як правило, оздоблюють у процесі їх пресування, а додатково (в охолодженому стані) не прикрашають.

Пресовидування виробів виконується в два етапи: спочатку вироби формуються в прес-формах, а потім у гарячому вигляді повітрямформуються остаточно у чистих формах. пресовидувні виробитовстостінні, нерідко конічної форми, оздоблені в охолодженому стані. Посуд господарського призначення (банки, пляшки тощо) зберігаєвідбиток від прес-форми.

Після формування вироби випалюють (нагрівають до 530-580 °С), повільно охолоджують для зняття нерівномірних напружень,що виникають при швидкому охолодженні в процесі формування іпризводять до розтріскування виробів, потім загартовують для підвищення термостійкості й механічної міцності виробів і піддають кінцевій обробці.

За способом нанесенняоздоблення їх поділяють на такі, що наносяться в гарячому стані (підчас формування), і такі, що наносяться в охолодженому стані (на виготовлений посуд).Декори я кі виготовлені в гачаму стані.

Наколір отримують методом нанесення на пульку з безбарвногоскла кольорової скломаси з подальшим видуванням до потрібних розмірів і форм.

Декорування бульбашками, фігурками, краплями, кольоровимсклом, вкрапленням кольорового скла під мармур, малахіт зводитьсядо того, що в заготовку з гарячої скломаси вводять ці включення, апотім видуванням доводять вироби до необхідних розмірів і форм.

Прикраси "мороз " (кракле) одержують опусканням нагрітої заготовки в холодну воду, а потім розігрівом її в печі. Внаслідок цьогона поверхні заготовки утворюються тріщини, які заплавляють при видуванні виробу до заданої форми і розмірів.

Прикраси хвилеподібними гранями - це хвилясті смуги зсередини посуду (спочатку заготовку видувають у реберчастій формі меншого розміру, а потім у гладкій більшого розміру). Хвилястість із зовнішнього боку посуду повністю або частково загладжується, а з внутрішнього - залишається.

Декорування іризацією - це обпилення посуду парами леткихсполук, що містять солі важких металів. На його поверхні утворюються веселкові перламутрові плівки, які змінюють колір виробу.

Декорування аерозолями здійснюють так: охолоджений після виготовлення посуд обробляють розчинами солей різних металів і кислот (азотною, соляною), що легко випаровуються. На поверхні посудуутворюється кольорова плівка.

Оздоблення, що наносять на готові вироби, виконують механічними, хімічними способами, живописом, декалькоманією, шовкографією. Механічними способами здійснюють матову, піскоструминнуобробку, декоративне шліфування (номерна, алмазна, оптична й прямаширока грань), гравірування.

Піскостру м — через отвори трафарету, накладеного на посуд, пневматичним способом подається потікпіску. У результаті поверхневий шар посуду пошкоджується й утворюється матовий рельєфний рисунок.

Просте шліфування має візерунок у вигляді відокремлених овальних або круглих заглиблень. Для оздоблення посуду шліфуваннявикористовують рідко, найчастіше номерне шліфування, тобто таке,коли різні за формою і розмірами заглиблення зведені в якийсь простий рисунок, наприклад квітку.

Алмазна грань -різноманітні, частіше зіркоподібні або променисті візерунки, виконані з допомогою корундових або карборундовихкругів, заточених під визначеним кутом.. Рисунки ретельно шліфують, що надає їм прозорість, блиск, гру світла. Це один з найпоширеніших способів декорування посуду, виготовленого з кришталевогоскла, а також зі звичайного скла з накольором.

Гравірування на посуд наносять рисунки великої складності:плоди, портрети, пейзажі або цілі композиції.

За призначенням посуд поділяють на три групи: столовий (сортовий), господарський і художньо-декоративні вироби.

За складом (компонентним вмістом) скломаси виділяють виробизі звичайного (вапняно-натрієвого і вапняно-натрієво-калієвого) скла,свинцево-калієвого (кришталь - важке скло; особливий вид скла, якиймістить у значних кількостях оксид свинцю - РЬО або оксид барію -ВаО), тугоплавке та ін.

За способами виготовлення - видувний, пресований, пресовидувний, відцентрового лиття, піскоструминної обробки.

За видами (назвами) скляний посуд різноманітний: блюдця,склянки, бокальчики, келихи, чарки, фужери, кухлі, тарілки, чашки,тарелі, вази для сервірування столу, карафи, маслянки, молочники, салатниці, цукорниці, сільниці, сухарниці, гірчичниці, тарілки для оселедців тощо.

Фасони посуду визначають за формою корпусу (овальний, конічний, циліндричний, кулястий) та особливостями конструкції – зручкою, без неї, на ніжці, на піддоні або без нього. При складанні артикулів враховуються особливості фасонів скляного посуду, а такожйого розміри.

Розміри плоских видів посуду (таць, тарелів, блюдець) визначають за верхнім діаметром у мм, а порожнистих (чарок, карафів, глечиків) - за ємністю в см3. Розміри ваз для квітів та інших високих виробів визначають за висотою і діаметром.

Залежно від комплектності розрізняють посуд штучний і комплектний (прибори, набори, сервізи).

За функціональним використанням асортимент столового посуду такий: вироби для вживання їжі і напоїв (блюдця, бокали, вазидля крему, чарки, кружки, склянки, тарілки, фужери, чашки, салатниціоднопорційні); вироби для подавання їжі і напоїв на стіл та короткочасного їх зберігання (вази, тарелі, карафи, глечики, маслянки, молочники, цукорниці, ікорниці, ковпаки для сиру, штофи, підноси); іншівиди виробів (лимоновитискачки, попільниці, вази для квітів).

Асортимент господарського посуду за призначенням такий -для консервування і тривалого зберігання продуктів (банки, бочки,пляшки), а також для приготування їжі і напоївна плитах (каструлі зжаростійкого і ситалового скла, миски, форми для запікання, жаровні).





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 7807 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...