Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Представництв фірм



Internet - це "мережа мереж". Це не глобальна обчислювальна мережа, а структура, що об'єднує глобальні обчислювальні мережі.

Спочатку вважалося, що глобальна обчислювальна мережа(ГВС) повинна мати у своїй основі базову мережу передачі даних(СПД). Тому ГВС можна було побудувати на основі МГТС(Міжміському Телефонному Зв'язку) або якої-небудь галузевої системи зв'язку, наприклад, МПС або Газпром. Але у міру розвитку ГВС з'ясувалося, що глобальні обчислювальні мережі можна створювати і на основі оренди систем зв'язку, наприклад - Фидонет.

У кожній ГВС використовується обмежена номенклатура технічних засобів, зазвичай - ЕОМ одного типу(IBM 360, ЄС ЕОМ, IBM PC, Apple, та ін.). Формати використовуваної в них інформації і системи команд різні. Мережі, в яких використовується один вид ЕОМ, називаються однорідними. Для того, щоб з'єднати дві ГВС, побудовані на різних типах ЕОМ(різнорідні ГВС), потрібні спеціальні технічні і програмні засоби, реалізовані у вигляді "шлюзів"(чи "маршрутизаторів").

У шлюзах здійснюється та, що перекодувала інформації з кодів, що діють в одній мережі в коди, що діють в іншій(наприклад, з ЯКІ-7 в ДКОИ або в ASCII, і назад), і перетворюються інші дані(наприклад, адреси абонентів мережі) відповідно до правил, прийнятих в кожній ГВС. При великій кількості різнорідних глобальних обчислювальних мереж для зв'язку один з одним ці ГВС повинні мати велику кількість шлюзів, що пов'язано з великими матеріальними витратами.

Значно ефективнішою є розробка загальних для усіх правил обміну інформацією і способів її представлення.

При створенні Internet розроблена стандартна система адресації ресурсів(URL - Uniform Resource Locator) і правила обміну інформацією - протоколи TCP(Transmission Control Protocol) і IP(Internet Protocol), використовувані зазвичай спільно і відомі під ім'ям TCP/IP. URL і протоколи TCP/IP є стандартом Internet і обов'язкові для використання усіма ГВС для зовнішнього обміну інформацією у складі Internet.

URL - адресація має ієрархічний характер. Рівні ієрархії утворюють домени. Домени верхнього рівня класифікують ресурси по типах або по регіонах. По типах домени іменуються трьохбуквеними ідентифікаторами: gov(government) - урядові; edu - educational - освітні; org - organization - організації; net - домен сетеобразующих організацій; com - commercial - комерційні; mil - military - військові. По регіонах домени іменуються двох буквеними ідентифікаторами: uk - англия; jp - Японія; аи -

Австралія; ch - Чехія; ru - Росія; su - Радянський Союз; kg - Киргизія, і так далі

Домени другого і наступних рівнів є іменами постійно підключених до Інтернет комп'ютерів.

Доменна система адресації дозволяє адресувати не лише абонентів(якими можуть виступати сервери, клієнтські комп'ютери, абонентські пункти, мережеві принтери, та ін.), але і інформаційні одиниці, аж до файлів.

Згідно з протоколом TCP, передавана інформація розбивається на маленькі фрагменти - пакети. З'єднання пакетів відповідно до цього протоколу відбувається на приймаючій машині після їх вступу(поступати вони можуть на приймаючу машину врозбивку і по різних маршрутах). Протокол IP визначає найкращий маршрут від однієї ЕОМ до іншої і управляє передачею пакетів.

Internet реалізована з орієнтацією на технологію "клієнт - сервер", тобто передбачає наявність Host - комп'ютерів(Host - комп'ютером називається кожна постійно підключена до мережі ЕОМ зі встановленим на ній програмним забезпеченням сервера), з якими зв'язуються комп'ютери - клієнти.

Структуру Internet можна спрощено представити у вигляді мережі, що зв'язує різні ГВС через шлюзи. Структура таких ГВС може бути різною. У їх складі можна побачити три види провайдерів Internet: ISP, IPP, РСР і різні види серверів(E - mail, FTP, WAIS, Gopher, Telnet).

ISP(Internet Service Provider) - постачальник послуг Internet, тобто організації або приватні особи, що надають доступ в Internet. ISP підключені до Internet постійно і мають постійний 1Р-адрес(IP - адреса є частиною URL). Інші користувачі(клієнти) підключаються до ISP на час роботи(IP- адреса привласнюється їм ISP кожного разу при підключенні, а при відключенні - відбирається і може бути відданий кому-небудь іншому). ISP, як правило, надає своїм клієнтам видалений доступ по комутованих каналах телефонного зв'язку(це називається "dual - up service").

Для цього ISP орендує у місцевої телефонної компанії телефонні лінії, по яких з ним можна зв'язатися. Як мінімум одна з цих ліній має бути виділеною, використовуваною для постійного зв'язку ISP з Internet.

IPP(Internet Presence Provider) це постачальник, що забезпечує своїм клієнтам присутність в Internet. Він так само підключений до Internet постійно і має постійну IP- адресу. На відміну від ISP, він не надає послуг dual - up service. Він може тільки розміщувати на своїх серверах публікації інших осіб, рекламу, Web - сайти, і так далі

РСР(Private Content Publisher) - видавець власних матеріалів, є учасником міжмережевого обміну, який готує інформацію для розміщення в Internet.

У Internet налічуються мільйони Host - комп'ютерів, що належать різним глобальним обчислювальним мережам(у 1969г. було всього 4 "хоста", в 1996г. кількість Host- комп'ютерів зросла до 8,3 млн.).

У такій кількості Host- комп'ютерів зберігається величезна кількість інформації. Практично можна вважати, що в Internet є будь-яка інформація. Проблема полягає в тому, як знайти і отримати потрібну інформацію в потрібний момент? Для цього існують сервіси Internet. Вони постійно удосконалюються і доповнюються.

До ранніх видів сервісу відносяться: електронна пошта(e - mail); телеконференції(news); використання обчислювальних і інформаційних ресурсів комп'ютера в режимі видаленого терміналу(telnet); служба зберігання, пошуку і пересилки файлів - FTP(File Transfer Protocol); Archie - пошукова система FTP; інформаційна система Gopher; глобальна інформаційна система WAIS, що веде пошук за ключовими словами; WWW(World Wide Web) - всесвітня павутина(у її складі в липні 1993г. було 130 Host- комп'ютерів, а в червні 1996г. 230000).

Останнім часом з'являються нові види сервісу: комерційні інформаційні системи по виробниках товарів і послуг, котируваннях акцій на фондових біржах; системи для замовлення товарів по мережі(квіти, піца, авіаквитки, номер в готелі...); бібліотечні системи, електронні видання газет і журналів, сервісні представництва фірм, та ін.

Кожен сервіс вимагає свого програмного забезпечення. Тому, робота в Internet пов'язана з високими вимогами до кваліфікації користувача. Це означає, що для успішного використання багатьох видів сервісу потрібні глибокі професійні знання.

Але Internet цінний тоді, коли в нім може працювати кожен, у тому числі - що не має професійної підготовки. Тому при розвитку сервісів велика увага приділяється "дружності до користувача" створюваних програмних засобів. Саме тому став особливо бурхливо розвиватися сервіс WWW.

Проте, використання в Інтернет в цілях бізнесу тільки одного сервісу WWW(наприклад у вигляді Web - представництва фірми) не вирішує усіх проблем. Фірма повинна користуватися різними сервісами: електронною поштою, телеконференціями, різними пошуковими системами. При цьому треба мати на увазі, що в WWW - сервісі зосереджена далеко не уся інформація Інтернет (за деякими оцінками - не більше 20

Якщо фірма має в розпорядженні адресу електронної пошти, можна сказати, що вона вже має мережеву філію, яка надалі може бути оснащений Gopher або FTP -сервером, Web - сайтом, або WWW - сервером. Треба так само пам'ятати, що клієнти фірми можуть мати в розпорядженні доступ тільки до електронної пошти, внаслідок чого Web- сайт фірми таким клієнтам буде недоступний. Тому, якщо фірма обмежиться тільки створенням Web - сайту, це може негативно позначитися на її бізнесі. Найбільш оптимальним в цьому випадку для фірми видається окрім Web- сайту створення Gopher - сервера, доступного для e, - mail.

Вважається, що у Internet немає хазяїна. Координацію роботи Мережі веде Співтовариство Internet(ISOC), працююче на громадських засадах(знаходиться в Рестоне, штат Вайомінг, США).

ISOC обирає координаційну Раду Internet(IAB), яка розробляє технічну політику, ініціює розробку стандартів для роботи в Мережі.

Безпосередню дослідницьку і технічну роботу ведуть координаційні і робочі групи, створювані IAB.

Проте, децентралізація мережі має межу, пов'язану з привласненням адрес host, - комп'ютерам. Міжнародна організація Internic(http://www.internic.net/), де NIC означає Network Information Centre(Мережевий Інформаційний Центр) проводить реєстрацію host

- комп'ютерів(тобто контролює домени верхніх двох рівнів) і стежить за унікальністю реєстрованих адрес.

При реєстрації в Internic визначається кореневий домен, до якого відноситься реєстрований host, - комп'ютер, і вирушає заявка на реєстрацію в цьому домені його імені. Ім'я має бути унікальним(відсутнім в Internic), легко запам'ятовуватися і вводитися з клавіатури. За реєстрацію свого імені домена сплачується внесок. Окрема плата разів в два роки вноситься за супровід цього імені(тобто за зберігання цього імені у базі даних Internic).

У цій роботі Internic 'у допомагають інші організації. Так, Російський НДІ Розвитку Громадських Мереж(РосНИИРОС) реєструє імена доменів другого рівня в домені "ru".

Отримавши своє доменне ім'я, Ви можете стати ISP або IPP(ISP на відміну від IPP має право надавати своїм клієнтам домени третього рівня. Ніяких узгоджень з Internic або РосНИИРОС при цьому не вимагається).





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...